Полезна информация за гумите

Основна информация за гумите, която може да бъде в полза при избора им!

Как да избера правилния размер гуми за своя автомобил?

За да изберете правилните гуми за своя автомобил, трябва да знаете препоръчания от производителя размер. Него можете да намерите в техническото ръководство на автомобила или на планка или лепенка, поставена някъде по купето на самия автомобил (най-често шофьорската врата или капачката на резервоара). Също така можете да видите размера отстрани на монтираните вече гуми на автомобила:

185 - това е широчината на протектора на гумата в мм.

 

55 - профил - височината на гумата, но не в милиметри, профила е процентно съотношение от широчината на гумата

 

R - означение за Радиална гума, към днешна дата всички гуми за леки автомобили, джипове и бусове са радиални

 

15 - вътрешен диаметър на гумата (диаметър на джантата), посочен в инчове

 

81 - Товарен индекс - показва какво тегло най-много може да носи една гума, в примера индекс 81 означава 462кг натоварване

 

H - Скоростен индекс - указва максималната скорост, с която може да се движи гумата безопасно, в случая индекс Н отговаря на 210км/ч

 

Товарен и скоростен индекси

На страната на гумата, веднага след размера са записани две(три) цифри и латинска буква (като в примерната картинка 91V). Това са товарният и скоростен индекс на гумата:

 

 

 

 - Товарен индекс - отнася се към товарния капацитет на гумата или колко максимално тегло може да понесе тази гума. В примера индекс 91 отговаря на 615 кг тегло за една гума при максимално налягане на напомпване.

При избора на гуми е добре да се провери препоръката на автомобилния производител за размер с даден товарен индекс, както и максималното тегло на самия автомобил.

Тук можете да намерите детайлна таблица с най-популярните товарни индекси, обхващащи леки автомобили, джипове и бусове.

 

 - Скоростен индекс - максималната скорост, която гумата може да понесе. Винаги се изписва с латинска буква (в примера отгоре - V). В случая буква V отговаря на максимална скорост от 210 км/ч

При избора на гуми относно скоростния индекс е добре да се съобразят възможностити на автомобила и стила на каране.

Това е таблица с най-популярните скоростни индекси, обхващащи сегмента леки автомобили, джипове и бусове:

M - 130km/h Q - 160km/h T - 190km/h V - 240km/h
N - 140km/h R - 170km/h U - 200km/h W - 270km/h
P - 150km/h S - 280km/h H - 210km/h Y - 300km/h

 

Z буква се изписва на гуми със скоростен индекс над максималното ограничение. Например: когато означението на гумата е следното - 285/35ZR19 (99Y)  и 99Y е в скоби, това означава, че тази гума позволява да бъдe управлявана с повече от 300 км/ч. Същото правило е в сила и за по-ниски скоростни индекси (V, W)

Европейски етикет за гуми

През 2012-та година беше създаден Европейски етикет за гумите. Базиран на три основни критерия, този етикет дава информация за икономичността на гумата, поведението й при мокри настилки и нивата на генериран шум:

 

 Икономия на гориво  - този критерий показва как дадената гума влияе на разхода на гориво на автомобила - етикета е степенуван с латински букви от А до G (като буква А е най-добър показател, буква D не се пропуска при леките автомобили). Разликата между рейтингите А и G може да се приеме като икономия на гориво от над 7,5%. Изразено в реални стойности, избора на гуми с рейтин А икономия на гориво вместо G може да спести повече от 6 литра гориво на всеки 1 000 км (изчислено при среден разход на автомобила от 8л/100км)

Сцепление на мокро - този етикет показва колко добре може да спира гумата при мокра настилка.Степенуван е отново от буква А до буква G (рейтингите D и G не се използват за леки автомобили). В определена ситуация няколкото метра разлика при спиране могат да имат огромно значение. За леки автомобили, до пълно спиране на място от скорост 50 мили/ч (80 км/ч), гуми с рейтинг А ще имат по-къс спирачен път от гуми с рейтниг F с 18 метра (тази дистанция може да варира в зависимост от шофьорските умения и други субективни фактори)

 

Ниво на шум - този етикет показва нивото на шум, генериран от гумите в децибели. Спрямо този критерий гумите се разделят на три класа, илюстрирани с дъгообразни линии: 1 черна черта - тихи (3 децибела или дори по-ниско под Европейския регламент), 2 черни черти - средно шумни (между Европейския максимум регламент и 3 децибела под него) and 3 черни черти - шумни (над Европейския максимален регламент)

 

 

"Медина мед“ ООД декларира и подчертава, че реалните икономии на гориво и пътната безопасност зависят в голяма степен от поведението на водача, и по-специално следното:

 • екологосъобразното шофиране може да намали значително разхода на гориво;
 • налягането на гумата следва да бъде редовно проверявано за подобряване на сцеплението с влажна пътна настилка и горивната ефективност;
 • винаги следва стриктно да се съблюдава спирачният път.

 

Повече информация може да получите от уебсайта на Европейската комисия:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32009R1222

и

https://publications.europa.eu/bg/publication-detail/-/publication/2c60f668-f6b6-42f8-8bab-a790e55c5cba/language-bg

             

 

Най-популярните специални означения по гумите

В описанието на гумата, както и на страната й, след размера и товарния и скоростен индекс понякога има допълнителни специални означения:

 

 •     XL (RF) - eXtra Load (или ReinForced) - гума, която позволява по-голямо теглово натоварване от нормалното за този размер. Например ако вземем тези две гуми: 205/55R16 91W и 205/55R16 94W XL. В първия случай гумата може да носи 615 кг, докато във втория, където има означение XL товарният индекс е друг (94 вместо 91) и тази гума може да носи 670 кг

 

 

 •      Run-flat - гума, която позволява придвижване с понижено налягане поради пробиване или друг инцидент. За да се гарантира сигурност и успешна експлоатация на технологията, следва да се спазват определени ограничения, гумата може да се кара с понижено налягане на-много 80 км при максимална скорост от 80км/ч

 Различните производители, особено големите световни марки, използват различни означения на рънфлат технологията - RFT или EXT на Бриджстоун, SSR се използва от Континентал, ROF за Дънлоп и Гудиър и ZP използвано от Мишлен.

 

 

 •  M+S - кал и сняг - това означение обикновено присъства при всесезонните гуми със самопочистващ се протектор и средно ниво на сцепление в кални или снежни условия. Това обаче не означава, че гума с такова означение е зимна. Всички зимни гуми са M+S, но обратното не е вярно! Означението M+S е резултат от автономното решение на производителя, НЕ се поставя от независима лаборатория след направени тестове. M+S могат също така да бъдат и летни офроуд или all terrain гуми.

 

 •      FR (MFS, FP, FSL) - предпазен борд за джантата - това е допълнителен слой каучук на ръба на страницата на гумата, където ляга джантата, с цел предпразването й от бордюри и др. Обикновено гуми с височинен профил под 55 имат такъв предпазен борд, но не е задължително, зависи от производителя. Възможно е един модел на един и същи размер да има вариант със или без предпазен борд.

 

Други специални означения, които можете да срещнете и ще ви дадат повече информация за гумата са:

 

 • BSL - Черни назъбени букви
 • BSW - Черна страна на гумата
 • OWL - Бели очертания на буквите
 • ORWL - Изпъкнали, бяло очертани букви
 • RBL - Вдлъбнати черни букви
 • RWL - Изпъкнали бели букви
 • TL - безкамерна гума
 • TT - камерна гума, трябва да бъде използвана само с вътрешна гума
 • outside (exterior, side facing outwards) - за асиметрични гуми, указва от коя страна трябва да бъде монтираната гумата правилно
 • arrows (стрелки) - за гуми с посока, указват посоката на въртете на гумата

 

Хомологации за оригинално вграждане

Хомологацията или оригинално вградени гуми, са тези, с които автомобила слиза от поточната лента при неговото производство. Автомобилните производители ги избират по определени показатели, съответстващи на характеристиките на превозното средство.

 

Използват се различни означения за различните марки автомобили:
 •    * - БМВ
 • AO, AOE - Ауди
 • "B" in a circle, B, B1, BL  - Бентли
 • C1 - Крайслер
 • F, K-1, K-2 - Ферари
 • H-0, H-1 - Хонда
 • H - Хюндай
 • J, "J" оградено - Ягуар
 • LTS - Лотус
 • MGT - Мазерати
 • MC, MC1 - Маккларън
 • MO - Мерцедес
 • MOE - Мерцедес "рънфлат" технология
 • N0...N6 - Порше
 • R01, R02 - Ауди Куатро
 • VW - Фолксваген

 

Информация за DOT

DOT кодът (идва от Department of Transportation) е означение на гумата, която съдържа специфична информация за производството на тази гума, къде и кога е произведена. За крайният клиент най-съществената информация от DOT кода е годината на производство.

 

Това са четири цифри, обикновено оградени от овал, но не е задължително. Първите две показват седмицата на производство, а следващите две - годината. Например гума с ДОТ NEDV JA2R 4916 е произведена през 49 седмица на 2016 година.

 

Годината на производство, няма нищо общо със стареенето на гумата, нито със срока  на годност!

 

 

Всички производители - MICHELIN CONTINENTAL GOODYEAR PIRELLI BRIEDGESTONE гарантират за качеството на каучука на гумата за период от 5 години от датата на покупка, доказана с документ, или 5 години от датата на производство, когато гумите са съхранявани при изискваните условия (температура, влажност, слънчева светлина, позиция и др.)!!!

 

Гумата е продукт, прост на вид, но със сложни характеристики. Продукт, който трябва да устои на екстремните условия, за да осигури безопасност на движението. Продукт, който като всеки друг си   има срок на експлоатация. Срокът на експлоатация зависи от няколко фактора. Освен характерните качества на продукта, условията на използване, скоростта, натоварването и климата също оказват влияние. Нивото на налягането в гумите, както и условията за съхранение, също влияят върху срока на експлоатация.

 

Ето какво казват по въпроса някои от водещите производители на гуми:

 

Michelin: „Не е възможно да се определи срока на годност на гумите. Няма значение кога са произведени. Michelin препоръчва, 10 години експлоатация. След този срок, гумите да се проверяват по често и ако е на лице напукване, да се заменят.“

 

Continental: „Стареенето на гумите е проявление на химични и физични процеси. При правилно складираните гуми обаче, тези процеси протичат много бавно. Continental  препоръчва складирането на гумите да бъде извършвано от професионалисти или в подходяща среда. Ако се съхраняват при препоръчителните условия (а именно – прохладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина, химикали и източници на озон), гумите ще запазят своите оригинални, добре балансирани свойства през цялата продължителност на живота им. Гаранционният срок започва да тече от датата на закупуването на гумата. Continental  потвърждава възможността леките гуми от концерна да бъдат използвани до 10 години при условие, че всички препоръчителни условия за съхраняване са спазени.“

 

Goodyear: „Гумите на Goodyear са предназначени да бъдат устойчиви срещу големите сили, стреса, излагането на слънце и екстремни температури през целия си живот. За да запази своите свойства, компоненти гумата е направена от оптимална смес на восъци, антиоксиданти и антиозонанти.  Съхраняваните както и използваните гуми ще запазят свойствата си при условие, че те се поддържат правилно, не се обработват неподходящо и се съхраняват в правилните условия.“

 

 

 

 

 • Гуми от Continental - перфектният контрол при всекидневно шофиране

Когато имате нужда от летни и зимни гуми и от такива за всеки сезон. Когато карате ВАН, SUV, седан или малък автомобил. Когато стилът Ви на шофиране е спортен, удобен или устойчив. Ние имаме подходящите гуми за Вашия автомобил.

 • Германска технология

Continental, чието седалище е в Хановер, е един от водещите производители в автомобилната промишленост. От самото ни създаване през 1871 г. ние преследваме една цел – осигуряването на безопасността на пътя, без да допускаме компромис за сметка на удобството или удоволствието при шофирането. В продължение на повече от 140 години ние развиваме прогресивни решения в сферата на мобилността, така че да можете да стигнете благополучно до Вашата дестинация.

 • Първокласно качество, максимална безопасност

Нашите проучвания показват, че гумите не са ключовият фактор за цялостния километраж. Също така, те трудно въздействат върху спирачния път. Ето защо постоянно подобряваме гамата ни от продукти. Това означава, че нашите гуми винаги обезпечават изключителен спирачен път, както и максимална безопасност и удоволствие при шофирането.

 • Победителят от тестовете на Auto Magazine

Отчитаме всеки един аспект на сигурността и действието при развитието на първокласните ни гуми. Не случайно гумите на Continental печелят редовно наградите от независимите тестове, провеждани от организации и списания като ADAC и AutoBILD.

 

 • Партньор на автомобилния производител

Continental е стратегически партньор на водещите автомобилни производители като BMW, Mercedes и Volkswagen. Производителите на автомобили използват само първокласни гуми за удовлетворяването на най-високите стандарти за качество. Прогресивните изследвания и развойната дейност вървят ръка за ръка с автомобилните производители, което е гарант, че Continental отговаря на всички тези стандарти. Ето защо почти един от всеки три автомобила в Европа е снабден с първокласните гуми на Continental. Останете с нас!