ТЕСТОВЕ НА ЛЕТНИ EV ГУМИ AUTO MOTOR und SPORT 2023 - РАЗМЕР НА ГУМИ 255/45 R20

16 Март 2023

AUTO MOTOR und SPORT сравнява гуми, специфични за EV автомобили, с конвенционални флагмани.

 

Тестът показва, че специфичните гуми за EV автомобили са направили значителен напредък през последните няколко години Пазарът на гуми за електрически превозни средства се развива бързо, като производителите добавят подходящи за EV технологии към съществуващите гами и в някои случаи пускат нови линии от специализирани продукти. Тези продукти имат няколко цели, най-вече предлагане на икономия на гориво за максимизиране на пробега, повишена устойчивост на износване, намаляване на шума и способността да носят по-тежки товари, като същевременно демонстрират по-голяма устойчивост и продължават да предлагат високо ниво на безопасност. Естествено тези характеристики изискват технологичен напредък, за да се съгласуват противоречивите изисквания; например, производство на гуми с по-ниско тегло, които консумират по-малко материали, като същевременно увеличават здравината, за да намалят износването и емисиите от гумите. Тъй като гумите, предназначени за електрически превозни средства, които сега се появяват на европейския пазар за вторичният пазар в по-голям брой, необходимостта от независим контрол става все по-голяма и немското списание Auto Motor und Sport отговори, като сравни три от най-новите продукти, специфични за EV, с настоящите флагмани, монтирани на сравними модели Kia EV и двигатели с вътрешно горене (ICE).

 

За теста на летните гуми Auto Motor und Sport избра десет бранда/модела с размер 255/45R20, включително спецификация на оригинално оборудване и три модела, специално проектирани за електрически автомобили. Въпреки че оптимизирането на пробега е основополагащ принцип при разработването на гуми за EV, неговата еквивалентна на ICE горивна ефективност вече е важен аспект от разработването на конвенционални гуми. В предшественик на този тест, проведен от шведското списание Vi Bilägare през 2021 г., беше показано, че гумите за EV изостават по отношение на характеристиките за представяне на мокра настилка. Но новият AMS тест предполага, че някои от най-новите продукти вече са постигнали напредък в това отношение.

 

Трите гуми, номинирани за EV от престижното издание "WhatTyre Electric Car Tyre of the Year 2022", бяха: Michelin E.Primacy, новата eZiex на Falken и Pirelli Scorpion Elect. Конвенционалните гуми в теста бяха всеобхватните Continental SportContact 7 (WhatTyre Electric Car Tyre of the Year 2022), Potenza Sport на Bridgestone, Pilot Sport 4 SUV Acoustic на Michelin, Falken Azenis FK520, Victra Sport 5 SUV от Maxxis и SportActive на GT Radial 2 Джип. Друга гума Conti, PremiumContact 6, също беше монтирана като спецификация на оригинално оборудване на Kia за EV6, който беше използван като втори тестов автомобил, заедно с Kia Sorento. В известен смисъл тази гума е между двете категории, тъй като е оптимизирана за едно конкретно EV, въпреки че обикновено се произвежда като конвенционален продукт за гуми. AMS използва размер 20", тъй като гуми с подобни размери са определени за превозни средства като Audi Q4 E-Tron, Hyundai Ioniq 5, Mercedes EQC, Skoda Enyaq iV, Tesla Model X и VW ID.4 и ID.5.

 

Като цяло, EV гумите в теста показаха крачките напред, които производителите правят в съчетаването на по-високи нива на безопасност с търсенето на повишена горивна ефективност. AMS каза, че оптимизираните за EV гуми „сега могат да постигнат кратък спирачен път. Това беше различно само преди няколко години, когато се купуваше по-ниско съпротивление при търкаляне с по-дълъг спирачен път.“ Положителността на тестерите беше квалифицирана; AMS каза, че тези гуми са по-слаби при „завиване на мокри пътища“ и „аквапланинг“.

 

РАЗМЕР НА ГУМИ: 255/45 R20

ТЕСТ АВТОМОБИЛ: Kia EV6, Kia Sorento 

 

ams-summer-tyres-test-2023.png (4169×3155)

 

Continental SportContact 7 осигури още една обща победа на теста пред OE спецификацията PremiumContact 6 от същия производител. E.Primacy на Michelin завърши на трето място в първоначалното тегло на теста (50 процента мокро, 40 процента сухо, 10 процента еко характеристики), но стана победител в теста за електрически превозни средства. За да открие това, AMS промени теглото си на характеристиките на сухо и екологично, като направи последните 30 процента от общата оценка и намали производителността на сухо до 20 процента.

 

 

Източник: AUTO MOTOR und SPORT, Tyrepress

 

www.medina-med.com - oнлайн магазин за зимни гумилетни гумивсесезонни гуми.

 

Повече информация: сервизи за гуми на Медина Мед или 0700 20 707