ЗИМНИ ГУМИ ?

28 Ноември 2013
  • Първият сняг вече падна, което е сигнал за шофьорите да бъдат още по-внимателни зад волана. Само това обаче далеч не е достатъчно. За зимата всеки автомобил трябва да бъде оборудван с адекватните за сезона зимни гуми. У нас законът не вменява такова задължение, а поставя само изискването грайферите да са по-дълбоки от 1.6 мм.
  • Според много специалисти обаче това е грешка, която трябва да бъде поправена. Просто защото климатичните особености в България предполагат студени и силно заснежени и заледени зими, а съответно и пътища. Предвид това лятната гума далеч не е подходяща за движение през студения сезон. Защото каучукът, от който е изработена, се втвърдява, когато температурата падне под 7 градуса и съответно прави гумата много по-нестабилна. За сметка на това при зимната е точно обратното и освен съответния грайфер тя има и качествата да държи автомобила здраво на пътя. Точно поради разликата в каучука на зимните и летните гуми далеч не е препоръчителна и практиката, разпространена сред някои шофьори, да слагат зимни гуми само на предните колела (когато те са задвижващите), а задните да бъдат оборудвани с летни гуми.
  • Най-добрият вариант е и четирите колела да бъдат със зимни гуми. И то нови, а не втора употреба, които не се знае на колко години са и колко хиляди километра са изминати с тях. Да, наистина чисто новите гуми са по-скъпи. Но освен много по-добрите качествата има и доста неща, които накланят везните в тяхна полза.
  • Затова и шофьорите, които все още не са сложили зимни гуми, а навалелият вчера сняг го налага, задължително трябва да се огледат.
  • Подобреното разпределение на силика в протекторния слой е постигнато с употребата на природно извлечени компоненти. В резултат сцеплението както на мокър, така и на сух път е значително подобрено, без това да влияе на поведението на гумата в типично зимните условия със сняг и лед върху шосетата.