Защо смяната на 4-те гуми за зимата е необходимо

4 Февруари 2019

С настъпването на зимата идва и момента за смяна на летните със зимни гуми, но доста хора предпочитат с цел икономия да подменят само двете задвижващи колела, а другите да останат с летни модели. Защо това е погрешен ход и какви могат да са последиците от подобна стратегия на икономия ще разберем по-долу.

 

Как да запазите гъвкавостта на гумите в студа

За да сте уверени, че каучуковата смес ще остане мека и достатъчно гъвкава, за осигуряването на подобрено сцепление и кратък спирачен път, щом температурите трайно се задържат по-ниски от 7 градуса по Целзий, поставете зимни “обувки”. Техният каучук е със специална формула, позволяваща материала да запази еластичността си, дори и при минусови температурни показатели.

 

Така си гарантирате максимална сигурност и безаварийно пътуване, без значение от метеорологичните условия навън.

 

Каква е опасността, ако смените само две гуми

С цел да икономисат някой лев, много шофьори предпочитат да сменят двете от четирите колела, но подобен ход е доста погрешен с оглед на безопасността. Това е така, защото без значение дали сте с предно или задно предаване, при нужда от спиране в заснежен терен, летните модели започват да се пързалят, изваждайки превозното средство от контрол и се наблюдава безразборно занасяне наляво и дясно.

 

Важно ли е гумите да са абсолютно едни и същи

В правилника за движение по пътищата няма регламент (към момента на писане), в който да се казва, че шарката на протекторите на всички четири колела трябва е еднаква. Особено, ако става дума за едноосово задвижване, но в същото време отделните модели имат различни спирачни характеристики, с което се нарушава разпределението на спирачния натиск между осите. В подобен сценарий, при рязко спиране в екстремни условия често се наблюдава занасяне на автомобила.

 

Ето защо, ако за Вас сигурността и безопасността докато пътувате са по-важни от парите, които ще похарчите, то задължително поставяйте едни и същи “обувки” на колата си.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Редовно преглеждайте автомобила си, за да може той пък да Ви гарантира спокойствие и безопасност на пътя, поне от техническа гледна точка. На следващо място ето няколко съвета:

  • винаги посещавайте доказал се във времето сервиз за гуми;

  • използвайте само оригинални и висококачествени продукти;

  • консултирайте се с професионалисти в областта, а не с любители, мислещи си, че всичко им е ясно;

  • ако забележите, че дълбочината на грайфера е 4 мм или по-малка, задължително ни посетете;

  • контролирайте налягането чрез манометър, а показателят да съответства на препоръките на производителя. И не забравяйте, че температурите оказват влияние върху въздуха, защото той се свива от студа.