Защо се помпат гумите с азот

5 Ноември 2018

Според изследвания, азотът има някои ключови предимства пред кислорода, което го прави по-подходящият ресурс за помпане на гумите. Кои са те и как това ни помага ще се опитаме да обясним в настоящата ни статия.

 

Факти на пълненето с азот

Процесът може да изглежда необичаен, но изследванията показват, че той е доста ефикасен. Особено предпочитан е в случаите, когато издръжливостта е от съществено значение. Подобно изискване често се среща в моторните спортове, авиацията, бързоскоростните състезания и т.н. Например, съществуват факти, че една от причините за износването се дължи на навлизането на атмосферен кислород.

 

Той обаче е безопасен и съществено намалява ефекта на амортизацията. Така си осигурявате по-продължително и безопасно пътуване, понижен разход на гориво и продължително запазване на протектора.

 

Защо да помпим гуми с азот?

Съществуват някои особено примамливи причини, поради които да го предпочетете. Нека ги разгледаме:

  1. Намалява се корозията - поради минималното съдържание на вода и кислород в газа се забавя корозионния ефект върху джантата.

  2. Налягането остава непроменено за дълъг период от време - поради по-голямата молекула, той не може да се инфилтрира през вентила и запазва натиска 3-4 пъти по-дълго.

  3. Повишена лекота на газа - оказва положително въздействие и върху теглото на напомпаното изделие. Така още повече се снижава разхода и създавания шум по време на движение.

  4. Не се разширява при термично въздействие - той е с почти нищожно разширение в следствие на температурните промени. Понижава се риска от спукване през лятото.

  5. Оказва забавяне в химическото застаряване - намалява ефекта на химическо разрушение на каучука и увеличава експлоатационния период на изделието.

 

За всяка гума ли може да се използва?

Към момента липсват каквито и да е негативни показания при помпането на отделните типове гуми и отговорът е “Да”. Тук също е без значение дали става дума за евтини или скъпи решения, въздействието е еднакво.

 

Струва ли си?

Смятаме, че по-горе изложихме достатъчно факти за това и ако все пак искате да ги приложите и за себе си, насочете се към споменатия газ. Масово вече се използва и има много доволни хора от употребата му.

 

Ние в сервиз за гуми Медина-Мед предлагаме значително разнообразен асортимент от онлайн гуми и то на достъпни цени, така че ако сте в търсене, заповядайте при нас. Имаме решения от много различни и популярни, доказали се вече в световен мащаб, брандове. В случай на каквито и да е затруднения с поръчките или избора, задължително се свържете с нас. Очакваме Ви!