Видове протектори на гуми

19 Август 2019

Гумите се делят на различни видове според предназначението им за съответния сезон или вида на протектора. Днес ще стане дума за последния тип и ще разберем различните разновидности и по-конкретно ще обърнем внимание на асиметричния модел и как да правим проверка на дълбочината.

 

Какви видове протектори за гуми съществуват

Към момента съществуват три вида: 

  • симетричен - тук при монтажа, посоката на въртене трябва да съвпада с тази на движение на превозното средство. За да стане това възможно, преди монтажа, обърнете внимание на стрелките, налични върху страничния борд. Те предимно са използвани при шофиране в зимни условия;

  • асиметричен - тук значение има страната. Тоест, едната страна е обърната навътре (Side Facing Inwards), а другата - навън (Side Facing Outwards);

  • комбиниран - както подсказва и името, тук описаните по-горе варианти са комбинирани и също се взема под внимание посоката на въртене и движение на превозното средство при монтажа, а обозначаващите на страничния борд стрелки ще Ви помогнат. В същото време, страните трябва да са правилно съобразени спрямо обозначенията за вътрешна и външна част.

 

Това могат да бъдат зимни или летни гуми, което разбира се трябва да се съобрази със сезона, през който ще се използват.

 

Какво представлява асиметричният модел

Шарката на протектора при този модел значително се различава от двете си страни и тя съответно е асиметрична и по-широка, като нейната външна част отговаря за устойчивото шофиране в права посока или при завои. От друга страна, нейната вътрешна част ще осигурява подходящото сцепление с пътната настилка при преминаване през гьолове и водна среда. Това се постига чрез наличието на подходящо извити канали, изхвърлящи водата встрани, освобождавайки пространство за допир на каучука с асфалта.

 

Този тип гуми имат три отделни една от друга зони, допринасящи за стабилното спортно шофиране, за преодоляване на съпротивлението в условия на аквапланинг и стабилност при шофирането. Подходящи са за употреба при средния и висок клас автомобили, чиито двигатели са твърде мощни.

 

Как да им извършим проверка

Проверката следва да бъде извършена визуално и да се измери дълбочината на протектора. Съответно, при визуалния оглед следва да обърнем внимание за наличие на заседнали предмети в каналите на грайфера и съответно да ги отстраним. Ако забележите видимо износване само от вътрешната или външната страна, то проверете налягането във вътрешността и извършете съответната корекция. Ако износването е предимно в центъра, то изпуснете малко от въздуха.

 

При измерването, трябва да правите дълбочината на канала, като в централната си част, той не бива да е по-плитък от 1,6 мм при летните варианти, и 4 мм при зимните. Това се извършва или чрез  специален уред за измерване или посредством монета от 1 лев. Можете също да обърнете внимание на наличните индикатори и ако износването е достигнало тяхното ниво, трябва спешно да помислите за подмяна.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Използването на оригинални качествени гуми за превозните средства не са 100% гаранция за безаварийно пътуване, но увеличават сигурността и устойчивостта на МПС многократно. Ние Ви призоваваме да следите новите технологии в областта, да ги проучвате и ако прецените, че те биха Ви били полезни и че увеличават надеждността при пътуване, да се възползвате.

 

Ние постоянно следим иновациите в областта и сме подготвени да отговорим на хората, интересуващи се от тях, както и да им предложим адекватни услуги на достъпни цени. За целта, посетете ни онлайн или във физическите ни сервизи за гуми в цялата страна. Тук ще Ви посрещне млад и амбициозен екип от хора, готови да предоставят най-доброто от себе си. Заповядайте!