TPMS сензори в гумите - какво представляват

17 Май 2019

Дългогодишните шофьори би трябвало да са наясно относно правилното налягане в гумите. То може да удължи годността им и да намали разхода на гориво и др. Поради постоянната си променливост, най-добрия вариант е да може да се следи постоянно. Е вече това е възможно чрез т.н. TPMS сензори. Сега ще разгледаме техните функции и особености. Ще видим също предимствата им и препоръките на експертите от Медина-Мед.

 

Какво представляват TPMS сензорите за гумите

Система за следене на налягането във вътрешността и предоставяне на възможност на водача да вижда стойността на показателя. Съществуват два вида подобни системи - едната прави измерването директно, а другата индиректно. Тоест, при първите, сензорът се намира вътре в колелото, а при вторите, данните се получават от ABS датчиците. В първия случай дори е възможно измерването на температурата във вътрешността.

 

Как работят

Всеки от датчиците за налягане през вентила се намира във вътрешността и така се получава най-точното измерване. Получената информация се изпраща към специален приемник, монтиран вътре в купето при шофьора. Също така, при бързо спадане, на таблото веднага ще се появи светлинна индикация за настъпилия процес и съответно ще е възможна навременна реакция.

 

Предаването на информацията между двата модула се извършва безжично на честотата от 434 MHz. Времето за опресняване на информацията при нормални условия на работа е на всеки 60 сек., а при установяване на нередност, като например спукване или рязък спад, отчитането се извършва на всеки 15 сек.

 

Какви са предимствата

  • безопасно шофиране - поради възможността за постоянно следене, Вие си гарантирате по-голяма безопасност на пътя;

  • запазване на протекторната шарка и по-продължителен експлоатационен период с до 30%, поради правилното разпределение на натоварването;

  • с около 8-10% икономия на гориво, защото при недостатъчно въздух, съпротивлението се увеличава, а с това и натоварването върху двигателя, който пък започва да изразходва повече.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

От по-горе изброените предимства при употребата на TPMS датчиците става ясно, колко важно е да поддържаме колелата на автомобила си напомпани до правилната стойност. Ние Ви съветваме, ако не сте поставили подобни джаджи, да го направите, защото може да се каже, че това си е инвестиция. Все пак тя с времето възвръща вложените пари, защото пестите гориво и запазвате по-дълго доброто състояние на протектора.

 

За поставянето на подобна измервателна система, заповядайте в нашия сервиз за гуми и специалистите ни ще направят необходимото. Очакваме Ви!