Смяна на масло? Полезни съвети

6 Септември 2019

Двигателното масло е като кръвта на човека. То трябва да е чисто и с подходящия вискозитет, предназначен за съответния двигател. Идва обаче момент, в който поради триенето на отделните части, самата смазка се замърсява с фини метални частици и тя става неефективна. През какъв период да правим тази смяна и защо в процеса е нужно да подменим и масления филтър. На тези и други въпроси ще отговорим по-долу.

 

През какъв период трябва да сменяме автомобилното масло

Нека първо разберем защо изобщо е нужна смяна? Както знаем, смазката е предназначена максимално да намали износването на триещите се една в друга части, образувайки тънък филм между тях. Въпреки това обаче, отново съществува степен на износване, дори и минимална, с което се отделят малки стружки в течността. С времето, смазката се замърсява, а също губи и от свойствата си.

 

Ето защо, производителите препоръчват подмяната да се извършва на всеки 20 хил., а дори и на 50 хил. километра пробег. Тези стойности обаче важат при идеални условия на шофиране. Колкото по-тежки са те, толкова по-често ще сменяте маслото. Относно количеството на съответната течност, тя може да варира в зависимост от литража на самия двигател. Основно обаче, количеството варира от 3 до 10 литра, като за по-точна информация, можете да погледнете сервизната книжка на автомобила.

 

Защо трябва да сменим и масления филтър

Както споменахме и по-горе, в смазката се отделят фини метални частици от движещите се части, които замърсяват течността и тя трябва да се пречиства. С тази задача е нагърбен именно масления филтър, който ако не се подмени се запушва и се отваря пропускателния клапан, позволявайки свободното преминаване през него и така всъщност смазката остава непречистена, с което се ускорява цялостното износване на двигателя.

 

Замърсяването обикновено става на 10-20 хил. километра пробег, което съвпада с времето за смяна на маслото. Ето защо, в подобен процес се смея и този компонент. Експертите препоръчват преди да го завиете на мястото му, да го напълните до половината с масло за по-успешно първоначално протичане.

 

Защо не е препоръчително да използваме никакви добавки

Експертите съветват избягването на доливане на добавки, защото ако те не са подбрани правилно, могат сериозно на навредят вместо да помогнат. В същото време, те твърдят, че ефектът от тях е много краткотраен и всъщност рекламните послания са значително преувеличени спрямо ефективността на тези продукти.

 

Какво ни препоръчват от Медина-Мед

Съветваме Ви да се придържате към препоръчителните от производителя показатели на маслото, а дори и да използвате една и съща марка. Ако сте купили автомобила си втора ръка, то задължително се поинтересувайте предишния собственик каква течност е използвал и се придържайте към нея. В случай, че изпитвате трудности при смяна на маслото, заповядайте в наш сервиз за гуми и ние ще извършим това вместо Вас на сравнително достъпни цени.

 

Избирайки нас, също получавате:

  • атрактивни оферти за различните видове услуги;

  • бързо и качествено обслужване от екип експерти с дългогодишен практически опит;

  • физически обекти из цялата страна за по-лесна достъпност.