Симетрични и Асиметрични гуми - прилики и разлики

7 Юни 2019

При избор, определянето на шарката ще бъде много по-лесно за Вас, знаейки нейните особености, прилики и разлики. Ето защо, днес ще се спрем именно на тази тема и ще обсъдим някои важни аспекти.

 

Какво представляват симетричните гуми

Както подсказва името, протекторът им се състои от две симетрични една на друга половини, осигуряващи сравнително добра стабилност на автомобила по време на път. Подобно изделие демонстрира умерената ефективност при отвеждане на водата от контактната точка на колелото с пътната повърхност.

 

Те са тихи и дълготрайни, а поради липсата на посока за монтаж, могат да се поставят на всяко място на автомобила. Принадлежат към средната и ниска ценова категория, предназначени са за градски коли и са универсални по отношение на условията на работа.

 

Какво представляват асиметричните гуми

За разлика от по-горе описания модел, при този площта на протектора от вътрешната и от външната страна е с различни канали и има значение как се извършва монтажа. Тоест, шарките на външната част осигуряват по-добра маневреност, докато вътрешните, спрямо автомобилния борд, се грижат за доброто сцепление при преминаване през вода. Така се предотвратява появата на ефекта аквапланинг при дъждовно време.

 

За да сте уверени, че правилно извършвате монтажа, е необходимо на външната страна на протектора да пише ”Outside”, а на вътрешната “Inside”. Това всъщност е подобрената версия на по-горните варианти и те са по-надеждни в различни условия на употреба. От тук идва и малко по-високата им стойност, но пък си заслужават.

 

Какви са техните прилики и разлики

Основно се различават по протекторната гравировка и направлението на съответните канали. Особеното при първите, е че няма значение как ще бъдат монтирани и тук не се определя посоката на шарката. При вторите обаче, задължително е съблюдаването на посоката, защото в противен случай силно ще се наруши стабилността на превозното средство по време на движение.

 

Симетричните са предназначени за експлоатация в градски условия и се поставят върху компактни и стандартни автомобили за къси разстояния. Асиметричните пък са поставяни на по-премиум превозните средства, за които безопасността е на първо място. Те обикновено се експлоатират както на сухи настилки, така и на мокри повърхности.

 

Какво ни предлагат Медина-Мед

Без значение кой от двата вида предпочитате, заповядайте в онлайн магазина ни, за да се запознаете с голямото разнообразие от маркови решения на достъпни цени. Залагайки на нас, ще получите още:

  • сервиз за гуми в цялата страна и екипи от експерти за Вашето обслужване;

  • само висококачествени предложения и достъпни оферти;

  • широк диапазон от марки, така че да получите най-доброто;

  • при затруднения в избора, винаги можете да се свържете с екипите ни по поддръжка за да Ви помогнат.

Очакваме Ви!