SEMPERIT - Отивам на почивка и ще взема с мен… – съвети как да натоварим багажа в автомобила за четири различни типа летовници

2 Август 2022

Отивам на почивка и ще взема с мен… – съвети как да натоварим багажа в автомобила за четири различни типа летовници.

 

От любители на адреналина до къмпинг ентусиасти, от градски приключенци до плажни отпускари: в зависимост от типа на почивката, изискванията за правилното натоварване на багажа преди пътуване с автомобил могат се различават. Как? Производителят на гуми Semperit представя четири класически типа летовници заедно с предпочитанията за натоварване на багажа при всеки от тях, както и дава съвети как всеки може да започне своето автомобилно пътешествие безопасно и спокойно.

 

Лятото е време за пътуване. Въпреки всички възпрепятстващи обстоятелства и двете години на трудности европейците не са изгубили своето желание да пътуват. Когато става дума за планиране на следващата ви почивка, автомобилът е най-предпочитането средство за транспорт не само за семействата: 55 процента от европейците използват колата си, за да отидат на почивка. Преди пътуването обаче е важно правилно да натоварите багажа в автомобила. Но как може багажникът, който винаги ни се струва твърде малък, да бъде натоварен ефективно и безопасно? Отговорът: зависи от почивката ви. Защото, както типовете почивки са различни, такива са и предизвикателствата пред натоварването на багажа. Както един любител на плажовете няма как да не вземе своя бански и електронен четец, така дъската за сърф или планинският велосипед са задължителни за спортния ентусиаст. За самостоятелното семейство, пътуващо с кемпер, електрическата хладилна чанта в никакъв случай не трябва да остава вкъщи, а пък градските туристи в търсене на приключения трябва да са подготвени за всяка ситуация.

 

Любителите на адреналина За активно спортуващите е въпрос на чест да отидат до морето или да покорят следващия проход в Алпите със собственото си спортно оборудване на борда на автомобила. Да наемаш оборудване на място? Това е изключено за повечето любители на адреналина! Но това също така означава, че колкото по-голяма и по-обемна е екипировката, толкова по-внимателно трябва да натоварвате багажника. Или можете ли да си позволите всеки път да напасвате размера на колата спрямо спортното си оборудване? Не? В такъв случай по-малката спортна екипировка определено трябва да е вътре в автомобила, стига да остави място и за друг багаж. Но какво се случва, когато броят на пътуващите с вас и спортното оборудване се увеличи? В този случай багажникът вече не е достатъчен. Тогава например правилният избор са класическите релси за багаж на покрива. Особено обемни товари като канута и дъски за сърф са доста подходящи за такъв тип транспортиране, защото формата им е подобна на тази на автомобила. Но внимавайте с електрическите велосипеди – техните електрически компоненти значително увеличават теглото, което води до проблеми с допустимото тегло на покрива. По принцип за превозване на велосипеди е по-подходящо да имате монтирана стойка на багажника. Тя влияе по-малко върху управляемостта на автомобила, отколкото товара на покрива, като позволява по-лесно боравене с велосипедите и тяхното позициониране. Между другото, батериите трябва да се превозват вътре в автомобила по време на транспортиране. И накрая, ако спазвате допустимото общо тегло и законовите изисквания вкъщи и в чужбина, можете да започнете активната си почивка спокойно.

 

Къмпинг ентусиастите Големи групи и семейства, по двойки или сами – дори свободолюбивите къмпинг ентусиасти са усвоили тънкостите на максимално допустимия товар, общото тегло, ограниченията във височината и изкуството за подреждане на багажника. Теглото на оборудването се следи с педантична точност. Всяко кътче в превозното им средство се използва максимално. Производителите налагат това, като предлагат все по-високотехнологични мерки за безопасността на компактното и леко къмпинг оборудване. Къмпинг ентусиастите, които също така искат да впечатлят с познания на крайпътните бензиностанции, трябва да проверят предварително правилата за движение на караваните и кемперите в съответната държава, в която ще почиват. Вземете например Швейцария: там не е позволено на каравани да използват лявата лента по трилентовите магистрали. Също така трябва да има допълнителна обезопасяваща връзка между караваната и теглещия автомобил, която се закрепя чрез специална скоба. Но така наречената „холандска скоба“, която закрепва осигурителното въже към караваната, също е позволена.

 

Градските приключенци Удобни маратонки за обиколката на забележителностите, сако за посещението на първокласния ресторант и, разбира се, висококачественият фотоапарат са задължителни за типичния градски турист. Като хамелеон сред различните типове летовници, те не оставят нищо на случайността и обикновено са подготвени за всякакви ситуации. В идеалния случай те са подготвени също и за опасности като кражба на вещи или разбиване на автомобила. Разбира се, това не може да бъде напълно предотвратено. Но с няколко съвета можете да намалите този тип рискове. Те включват: да избягвате райони, за които се знае, че има по-голяма престъпност, както и да не оставяте ценности или оригинали на документи, навигационни системи или смартфони в паркиран автомобил, където са изложени на показ. Същата бдителност трябва да се прилага и относно всички специални разпоредби за пътното движение на мястото, където почивате. Не само градските приключенци, но и всички типове летовници, които искат да разгледат историческите центрове на градовете, които посещават, често се сблъскват със специфични тол такси и определени ограничения на достъпа. В Италия например трябва да сте запознати с така наречената Zona Traffico Limitato (ZTL). Такива специални разпоредби понякога се въвеждат временно в зависимост от ситуацията в някои популярни туристически държави. Например определени еко зони като градската площ около Женевското езеро са обект на специфични ограничения за временен достъп, както и ограничения на скоростта в случай на увеличено замърсяване на въздуха през лятото.

 

Плажните отпускари Любителите на плажовете вероятно ще са по-малко засегнати от такива разпоредби при пътуване. При тях най-важното е да паркират автомобила си възможно най-близко до плажа на мечтите си. Пясъкът по предната седалка е на практика част от ваканционното усещане. Но трябва да се внимава при боравене с надуваеми водни играчки за малки и големи плувци, като например дюшеци за плаж и подобни. Докато са в оригиналната си опаковка, те са лесни за натоварване за предстоящото пътуване, но когато сте на почивка, е приложимо следното: колкото по-горещо е на паркинга на автомобила, толкова е по-голям рискът – ако са надути и са вътре в нагорещен автомобил – да се спукат. Ако пътувате с малка торба, която е предназначена само за аксесоари за забавление на плажа, и имате твърде много, вместо твърде малко пространство в багажника, можете да предотвратите плъзгането на багажа си, като сложите отдолу гумена стелка.

 

Добрата подготовка е половината от почивката Независимо дали сте плажен отпускар, любител на адреналина, къмпинг ентусиаст, или градски приключенец: когато става дума за натоварване на автомобила, добре е да помислите предварително какво наистина си струва да вземете с вас по време на пътуването. Някога мислили сте да наемете новата маркова SUP дъска и велосипеди за цялото семейство на място? Или да попитате къмпинга или хотела дали има места на сянка или дали предлагат безплатни чадъри? Не забравяйте и да проверите прогнозата за времето за мястото ви на почивка, за да опаковате предварително подходящите дрехи.

 

Изкуството за подреждане на багажника След като това е уточнено, златните правила са приложими за всички типове почивка: не слагайте багаж в мястото за краката на предните пасажери, наредете тежките вещи най-отдолу и следете максималното разрешено брутно тегло (вижте ръководството на собственика). Ако наредите всичкия багаж до автомобила преди натоварването, ще можете да се ориентирате как подреждането му да не се проточи твърде дълго. Освен това е възможно хлъзгането на багажа, както и височината на багажника, също да изиграят роля. Важно е да минимизирате много от рисковете още преди началото на пътуването: винаги регулирайте налягането на гумите и позицията на фаровете спрямо увеличеното общо тегло! Тъй като правилното налягане на гумите може да се различава в зависимост от превозното средство, подробната информация на официалната страница на производителя ще ви бъде от полза. Когато сте на път, можете да се ориентирате, като намерите стикера в жабката, капачката на резервоара или в рамката на вратата на водача.

 

 

Semperit (лат. „винаги работи”) е модерна марка за гуми с гордо наследство. Основана през 1906 г., тя помогна за формирането на пазара за гуми чрез голям брой иновации при зимните и летните гуми за автомобили и лекотоварни превозни средства. За обзор на историята на Semperit, посетете www.semperit-reifen.de. Semperit е марка за гуми, която е част от Continental AG.

 

 

www.medina-med.com - oнлайн магазин за зимни гуми, летни гуми, всесезонни гуми.

 

Повече информация: сервизи за гуми на Медина Мед или 0700 20 707