Съвети за поддръжка при закупуване на употребяван автомобил

27 Май 2019

Покупката на употребяван автомобил е добър вариант да спестим пари, но именно защото превозното средство е употребявано от друг човек, се налага преди това да извършим някои проверки за поддръжка.

 

Защо трябва да проверяваме гумите задължително

Това е един от първите елементи, на който да обърнем внимание. Направете визуален оглед на състоянието на каучука и при забелязване на неравномерно износване, то най-вероятно има нарушен баланс, проблеми с окачването или ниско или високо налягане. Също, при много плитки канали на протектора (1,4 мм при летните и 4 мм при зимните са минималните изисквания) е необходима незабавна подмяна.

 

Кои други основни компоненти трябва да проверим

Въпреки, че е препоръчително, преди покупката да попитате стария собственик дали е спазвал графика за подмяна на маслото и филтрите, ние Ви съветваме да ги смените с нови. Така със сигурност ще увеличите живота на двигателя си и неговите движещи елементи, а също ще си спестите главоболия около последващи ремонти и харченето на много повече пари.

 

Да се доверим ли на проверката от техник

Съществува възможност за извършване на предварителен технически преглед от страна на сертифициран специалист, преди прехвърлянето на собствеността на съответното превозно средство. Така си осигурявате допълнително спокойствие, че е възможно да бъде открит проблем, който в бъдеще би Ви струвал скъпо. Това например може да са старите и напукали се вече маркучи и уплътнения или спирачките и други важни за безопасността на пътя елементи.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

  • Проверете всички течности по отделните системи - спирачната, охладителната, трансмисията, управлението и т.н;

  • Направете оглед за евентуални течове, особено ако установите, че някъде нивото е доста под нормалното;

  • Винаги следвайте препоръките на производителя за смяна на масло, течности и консумативи;

  • Прегледайте състоянието на чистачките и техните силиконови пера. Дори не е лоша идея да ги изпробвате на място, чрез изсипване на шише вода върху стъклото и тяхното пускане. Те трябва да умеят да почистват равномерно навсякъде,без пропуски.

 

Подобен тип покупки е най-често срещания и е изключително важно да отидем на огледа напълно подготвени с нужните познания. Само така ще успеем да направим наистина изгодна сделка, която да ни осигури безпроблемна работа дълго време. Не винаги обаче е възможно да се извърши цялостна проверка. Ако случайно сте изпаднали в подобна ситуация и се е появил проблем в работата на колата, заповядайте в нашия сервиз за гуми за да се погрижим за автомобила Ви на изгодни цени.