Съвети за борба с топлината през лятото

21 Август 2019

Лятото е така желан от всички сезон, през който настъпва времето за отпуска и пътувания, но тогава температурите могат да достигнат стойности над 30°C, което при лоша поддръжка може да окаже негативен ефект върху колата. Нека разгледаме съветите на Медина-Мед относно борбата с топлината през лятото и опасностите, които могат да възникнат.

 

Защо е важно да проверявате охлаждащата течност

Точно охлаждащата течност е един от факторите за ефективното отвеждане на топлината от двигателя, осигурявайки му подходяща работна среда. Охлаждащата течност предпазва от прегряване и сформиране на корозия. За да не възникнат опасности от прегряване, експертите съветват охлаждащата течност да се подменя на всеки 1-2 години. Въпреки, че годността й достига и до 5 години, не се препоръчва изчакване до пълно изчерпване на нейните характеристики.

 

Защо е важно да проверявате налягането във вашите гуми

Съществуват няколко фактора при промените в налягането на гумите, които ще влошат устойчивостта, сцеплението и управлението на автомобила:

  • Прекалено напомпани гуми - в подобен случай, протектора прекомерно се износва в средата. Тук сцеплението с асфалта намалява и съответно съществува опасност от аквапланинг в дъжда;

  • Прекалено ниско налягане в гумите - сцеплението се увеличава, съпротивлението също и двигателя се тормози, с което се повишава разхода и се нарушава управлението на автомобила.

 

Причините за промени през лятото обикновено се изразяват в повишеното налягане, тъй като високата температура разширява въздуха и сцеплението намалява. Проверката се извършва чрез манометър поставен във вентила, а препоръчителните стойности ще откриете в ръководството за употреба на производителя или на колонката на шофьорската врата.

 

Какви са опасностите на сезона

Повишените летни температури могат да окажат негативно влияние върху акумулатора и да създадат условия за опасности. Например през лятото, капацитетът на акумулатора значително спада, тъй като се повишава температурата около двигателното отделение, чиято стойност достига до +70°C. Топлината ускорява електрохимичните процеси и корозионното разрушение на мрежестата вътрешна структура на акумулатора. От това спада и нивото на електролита, нарушавайки нормалната работа на батерията.

 

Какво ни предлагат от Медина-Мед

При нас в Медина-Мед можете да закупите както подходяща охлаждаща течност, така и да проверите налягането в гумите си. Нашите експерти ще подготвят колата Ви за лятото, без да се притеснявате от възникване на опасности и ще извършат пълно обслужване на достъпни цени.