Съвети за безопасност при дете в колата

24 Юни 2019

Когато в семейството има и малко дете, незабавно трябва да предприемем мерки за осигуряването на неговата безопасност преди тръгване на дълъг път. Сега ще Ви запознаем с основните изисквания в тази посока и с вариантите за правилен избор на детско столче.

 

Какви са основните изисквания при наличието на малко дете в кола

За да се вместим в съответните нужди относно максималната безопасност на малчугана, следва да се съобразим с тях. Ето ги накратко:

  • определяне на правилното място - детското столче задължително се слага на задната седалка, така че да е удобно на шофьора да го наблюдава. Използва се само от деца по-ниски от 150 см и под 35 кг;

  • коректно монтиране - постарайте се точно да извършите монтажа, защото в противен случай е възможно нараняването на самото бебе или дори на хората, седящи до него. Поради голямото разнообразие от видове, не може да се даде универсална схема за монтаж, така че проверете ръководството на производителя;

  • не слагайте багаж в близост - при едно рязко спиране или друго подобно движение, дори и най-безобидните предмети могат да се превърнат в заплаха. По-добре поставете всичко в багажника;

  • подсигурете нужния комфорт - в зависимост от сезона облечете бебето подходящо и не позволявайте да му духа директно от прозореца; 

  • задължително заключвайте вратите преди тръгване - това ще Ви поддържа по-спокойни при шофиране. Все пак се уверете, че липсва облягане върху вратата и не позволявайте на мъника да се показва през прозореца.

 

Как да изберем правилното детско столче

Когато правим своя избор, на първо място следва да се ръководим от осигуряването на максималното удобство и комфорт на малкото. С доброто му настроение си гарантираме и спокойно пътуване. Ето защо е важно да обърнем внимание на размерите на малчугана и да ги съобразим с параметрите на нашия подбор. На следващо място, важен момент е осигуряването на стабилен монтаж, с което повишаваме и нивото на безопасност.

 

Вариантите за детенцето до около 13 кг приличат по скоро на кошчета, захващащи се посредством коланите на задната седалка. При по-големите - от 9 до 18 кг и от 18 до 36 кг, закрепването е триточково и е в пълно съответствие с европейските изисквания. В случая, изборът се основава спрямо килограмите на детенцето.

 

Защо е важно да се слагат предпазните колани

На принципа на подражанието, подсигурявайки си собствената сигурност преди потегляне, малчуганът ще осъзнае, че не само той е подложен на мъчителен тормоз в автомобила. Виждайки, че и Вие сте поставили своите колани, той ще стои мирен, а дори с израстването си ще придобие навик, че е необходимо винаги да се поставят. Така ще го научите да се грижи за себе си, един ден когато порасне.

 

Какво ни препоръчват от Медина-Мед

Ако искате да си подсигурите безпроблемно пътуване с цялото семейство, ние горещо Ви препоръчваме да спазите споменатите по-горе точки. Както знаем, 100% сигурност няма никога, но поне трябва да се постараем максимално да увеличим процентите. В случай на възникнали въпроси или нужда от съдействие, заповядайте в нашия сервиз за гуми, където майсторите са на Ваше разположение. Очакваме Ви!