Съвети при шофиране с резервна гума

3 Юни 2019

Случвало ли Ви се е да се наложи да карате с резервна гума? А питали ли сте се колко километра мога да карам с нея? Е, сега ще обсъдим тези важни въпроси и ще разберем криещите се опасности. Ще дадем и някои съвети относно правилния избор.

 

Колко дълго може да шофирате с резервна гума

Отговорът на въпроса зависи от вида. Към момента, двата основни типа са пълноразмерна и помощна (патерица). Първият абсолютно отговаря на размерите на останалите използвани в момента колела на превозното средство и почти не се различава от тях. Вторият е със забележимо по-малък диаметър и широчина от останалите, но пък тя крие някои предимства, като пестене на място в багажното отделение и тежи значително по-малко.

 

Пълноразмерните са по-дълготрайните от двата вида и позволяват изминаването на доста по-голямо разстояние. Те са с диаметъра като на останалите колела и освен ако джантата им не е различна, почти не се отличават и няма да проличи по някакъв начин, че карате с резерва.

 

Помощните (патерици) обаче поставят ограничения в скоростта на движението и възможното изминато разстояние с тях. Поради това, че са по-малки и са значително по-тесни, те позволяват шофиране максимум с 80 км/ч и изминаване на около 100 км. Тоест, Вие незабавно трябва да отидете до най-близкото гумаджийно за да отстраните проблема.

 

Какви са опасностите

В първия случай, рискът се крие в различната шарка на протектора и различаващата се степен на износеност. Това може да причини някои проблеми при дълготрайно каране с подобна конфигурация, така че експертите съветват, в такъв случай максимално бързо да намерите сервиз за отстраняване на неизправността.

 

При помощните модели и споменатите по-горе различия, опасностите са по-големи, защото имаме сериозни разминавания в техническите качества, така че колкото по-дълго шофирате с подобно колело, толкова по-уязвими ставате.

 

Какво трябва да знаем преди покупката й

  1. На първо място, изяснете си кой от двата вида ще купувате, а определянето е по-лесно, като знаете вече по-горе описаните особености.

  2. Важно е да вземем под внимание броя на болтовете, фиксиращи джантата към главината, както и тяхното разположение и съвпадението на съответното място.

  3. При покупка на пълноразмерен вариант, трябва да знаете диаметъра в инчове или в маркировката, цифрата след буквата R (Например, R14).

 

Какви варианти ни предлагат Медина-Мед

При нас онлайн ще откриете всички от описаните разновидности на отлични цени и с високо качество, защото са произведени директно от известните в отрасъла брандове. В случай обаче, че сте в затруднена ситуация на пътя, заповядайте в най-близкият ни сервиз за гуми и специалистите там ще Ви окажат нужното съдействие. Ние имаме цялото необходимо оборудване и ще успеете да потеглите на път съвсем скоро, след посещението си.