Само за сняг ли са зимните гуми

22 Януари 2020

Защо е погрешно схващането, че зимните гуми са само за сняг

Зимните автомобилни гуми са създадени за ползване при разнообразните неблагоприятни метеорологични условия през студените месеци. Категорично погрешно е схващането, че те се използват единствено върху снежна покривка. Всъщност предимството им е, че високото количество естествен каучук  в състава им ги прави по-гъвкави и с по-голямо сцепление при ниски градуси.

Докато летните имат тенденцията да се втвърдяват при студ и контактната им площ с пътя да намалява значително, зимните колела показват най-добрите си качества именно при сурови температури, независимо има ли сняг или не.

 

Истинските фактори, които изискват употребата на зимни гуми

Основните причини да се шофира с такива гуми са:

  • Сняг;

  • Лед;

  • Киша;

  • Кал;

  • Температури под 7 градуса.

Този тип колела показват отлично поведение не само върху навалял сняг, но и върху киша, кал и лед. Поради специфичните им шарки и дълбочина на протектора (От 6 до 10 mm), те „захапват“ снега, кишата или калта, увеличавайки значително сцеплението. Дълбочината на протектора позволява „разпръскването“ на повече вода, което снижава опасността от аквапланинг при мокра настилка или много втечнена киша. По този начин също се намалява и спирачният път.

Голямото съдържание на каучук с естествен произход позволява на колелото да остане еластично и гъвкаво при ниска температура, което е още една предпоставка за по-добро управление на автомобила в студеното време.

 

Опасности при употребата на неподходящи гуми през зимата

Шофирането с летни колела е най-малкото безотговорно и не бива да се допуска. Поради разпространеното схващане, че зимите в България са кратки и с малко снежни дни, много шофьори избягват смяната на летни колела със зимни, оправдавайки се с цени и малка употреба на колата през студения сезон.

Летните, освен че се втвърдяват при ниски температури, имат и по-плитка шарка, която е и проектирана да отблъсква вода при температури над 7-8 градуса. При студени метеорологични условия това не се случва с нужната интензивност и при хладно и мокро време автомобилът може да стане неуправляем. По този начин се поставя не само собствения живот в опасност, но и този на околните, ето защо шофирането с летни гуми при сурови условия е силно непрепоръчително.

 

Защо да се доверим на Медина-Мед

При смяна на зимни с летни колела е много важно да намерим доверен доставчик, който ще ни предложи най-доброто съотношение между цена и качество на пазара. Медина-Мед са известно име в бранша с автомобилни гуми и ползването на техните услуги гарантира отлично обслужване и професионална консултация по отношение на най-добрия продукт за вашия автомобил.

Всичките им продукти и услуги можете да намерите и в онлайн магазина им www.medina-med.com, където спокойно можете да разгледате и да използвате филтрите, за да откриете зимните колела, които ще ви дадат сигурност и спокойствие на пътя.

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®