Резервна гума или спрей пяна да изберем

14 Октомври 2020

Защо все повече нови автомобили се продават без резервна гума

Сериозна тенденция при новите автомобили е да излизат от завода без допълнително резервна гума, дори да има предвидена кухина в багажника за нея. Само големи автомобили тип SUV все още се предлагат с такава, закачена на задната врата. Това е продиктувано от необходимостта да се олекоти максимално автомобилът, като целта е намаляване на разхода на гориво, за да се покрият все по-стриктните наредби за редуциране на вредните емисии от автомобилното движение.

Важно е всеки водач на превозно средство да провери дали има или няма резерва в багажника си, за да се избегнат неприятни изненади при форсмажорни обстоятелства.

 

Какво представлява спрей пяната за спукани гуми

Спрей пяната е сравнително ново средство, което позволява бърз ремонт на малко спукване с цел успешно прибиране от пътя. Употребява се през дюзата за помпане на колелото чрез специално приспособление, която вкарва пяна под налягане в него. Тази пяна запушва спуканото и позволява безпроблемното шофиране до вкъщи или до оторизиран сервиз за смяна и ремонт на гуми, като Медина-Мед.

 

Какви са плюсовете и минусите от използването и

  • Плюсове:

    • Свободно място в багажника;

    • Бърз ремонт при малки спуквания;

  • Минуси:

    • Не работи при големи спуквания;

    • Колелото трябва да се даде веднага на вулканизатор.

Както беше споменато, отстраняването на резервната гума се налага както за намаляване на общото тегло на автомобила, така и за освобождаване на място в багажника. Практиката показва, че за много случаи на авариране поради спукване, проблемът може да се реши с такъв спрей.

Съществен минус на това средство обаче е, че е абсолютно неприложимо при голямо спукване, съпроводено с изкривяване на джантата. В такива случаи ще се усети особено силно липсата на допълнително колело в багажника. Друг негативен момент е, че спуканият елемент трябва веднага да се даде на вулканизатор, за да се ремонтира професионално, тъй като използването на спрей е временно решение.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Макар спрей пяната да е отлично решение за временни ремонти по автомобилната гума, това не отменя факта, че тя няма да замести резервната при по-голям проблем. Затова всеки шофьор трябва да прецени за себе си дали да се снабди предварително с такава или с т.нар „патерица“, която да използва при големи аварии.

А снабдяването е добре да се извърши от оторизиран представител на автомобилни колела като Медина-Мед, които могат да докажат 100% произход на стоката си, а същевременно да я предложат и на отлични цени. Голямото разнообразие от артикули можете да намерите и в онлайн магазина им, където с помощта на филтри лесно ще откриете гумата, която най-добре ще пасне като резервна на автомобила ви.