Рециклиране на гуми - Как и Защо

25 Февруари 2019

Рециклирането предвижда старите и непотребни гуми от автомобили да се преработват до състояние за повторно производство на нови. Тоест, компонентите се отделят и се употребяват отново. Как се прави и повече детайли за процеса ще научим по-долу.

 

Как да рециклираме стари автомобилни гуми

В домашни условия това е почти невъзможно, поради сложността на технологията, но пък в Интернет има много различни предложения за приложение на старите автомобилни “обувки”. Най-лесният начин е изгарянето им, но пък така силно замърсяваме околната среда и после този въздух го дишаме и вредим на самите себе си.

 

Най-екологичният и чист начин е да “развържем” въображението си и да ги превърнем в произведение на изкуството, като си създадем различни удобни кресла, цветарници и каквито се сетите други оригинални идеи.

 

Каква технология се използва

Към днешна дата съществуват доста, но всички те имат една и съща цел, а именно раздробяването и “разчленяване” на продукта на съставните му части, които да влязат в употреба отново. Тук трябва да уточним, че за описаните по-долу процеси се изисква наличие на специализирани машини и умения. Ето и малко примери:

  • криогенно - каучукът се подлага на замразяване до -1200С, където отделянето на съставните части е изключително лесно, защото материалът става крехък като стъкло;

  • девулканизация - каучукът се преработва термично, механично и химично, придобивайки вид за повторна обработка и вулканизация;

  • Mеханичното раздробяване на гумите като метод (текстил, метал и гума),  той е екологично най-чист и признат за най-добра практика в Европа и по света .

Какво трябва да знаем за рециклирането

То е сложна и трудоемка процедура, отнемаща доста време за достигане до крайния резултат, а именно наличие на материал за ново производство. Процесът е многостепенен с технологични разходи, което прави процедурата в домашни условия нерентабилна. Дори в много случаи, въпреки ограниченият брой на обработваните изделия (примерно 4), малко хора намират нужното време.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Нашият основен съвет е ако желаете бързо да се отървете от излишните си гуми, да ги оставите в специализиран обект за преработка. Там те ще бъдат подложени на нужните процедури с необходимите машини и няма да замърсяват природата. Въпреки това, препоръчително е да им намерите по-практично и полезно за Вас приложение.

 

Не забравяйте също, че при нужда от обслужване на автомобила, ние Ви очакваме в някой от сервизите ни за гуми из цялата страна, както и онлайн на medina-med.com Там имате богат избор от възможности за избор, както по размери, така и по брандове. Очакваме Ви!