Реглаж и баланс на гуми - как да не ги бъркаме

29 Март 2019

Често неопитните шофьори бъркат реглажа на гумите с тяхната балансираност, така че днес ще се запознаем по-подробно с тези две различни действия и ще разберем различията им и как влияят на автомобила и нашата безопасност на пътя.

 

Каква е разликата между реглаж и баланс на гуми

Обикновено реглажът се състои в коригиране положението на окачването спрямо предните колела. В окачващата система са предвидени компоненти, предназначени за регулиране на ъгъла с оглед позиционирането на колелата. Това действие се извършва от компетентни майстори и специални инструменти. Ъгълът на позиционирането може да варира при отделните модели автомобили и всяко от тях е със свое собствено наименование. Например, сходимост, надлъжен или страничен наклон.

 

Балансът на гумите се състои в уеднаквяването на геометрията им, която в разбалансиран вид е с различна тежест в дадени области, създаващи допълнителни центробежни сили. Подобен проблем може да настъпи при смяна, остарялост или ниско налягане. Решението се състои в поставяне на специална машина, завъртаща колелото със силна скорост и засичаща местата с дисбаланс. На тези зони върху джантата се слагат малки тежести от олово или цинк, изравняващи геометрията на въртене.

 

До какво води неправилният баланс

Симптомите при такава неизправност се изразяват във вибрации на волана при ускоряване в права посока. Друг често срещан симптом е “влаченето” на колата, изразяващо се в леко завиване наляво или дясно при изправен волан. Това се дължи например в неравномерното износване на шарките, с което се проявява дисбаланс. В подобен случай, налягането върху отделните области е различно и от там идват и неприятните треперещи усещания.

 

От какво се получават вибрациите във волана

Съществуват няколко причини и сега ще ги изброим и обясним накратко:

 

  1. Първата е в неправилната окръжност, получена след подмяната. Деформацията се образува след изкривяване на каучука в отделните области, където в по-изпъкналата част налягането е по-голямо и се наблюдава нарушение във въртящия момент.

  2. Изкривената джанта също е причина за трептене на кормилото, откъдето идва и разликата в окръжността и вътрешния натиск.

  3. Неравномерно затегнатите болтове или хлабавите такива също са придружени с вибриране, поради което се наблюдава отклонение в равномерността на въртенето.

 

Какво ще ни посъветват от Медина-Мед

Всякакъв дисбаланс в окръжността може да доведе до такова поведение на превозното средство, така че в подобни ситуации е абсолютно препоръчително да отидете на специализиран сервиз за диагностика. Преди това обаче, препоръчваме също редовно да извършвате проверка на нивото на напомпване и да правите външен оглед за деформации в каучука и състоянието на Вашите джанти.

 

Ако всичко на пръв поглед е наред, но проблемът остава, заповядайте в някой от сервизите за гуми на Медина-Мед и нашите майстори ще извършат нужната диагностика и манипулации. Ние работим само със специализирано оборудване и висококвалифицирани експерти, така че колата Ви в нашите ръце е на сигурно място. Очакваме Ви!