Регенериране на гуми - безопасно ли е?

3 Май 2019

Как Ви се струва решението да има възможност за доста по-евтино възстановяване на предишното състояние на износените гуми, вместо закупуването на нови? Предполагаме, че подобна възможност ще се хареса на всеки собственик на превозно средство. Е, тук бързаме да споделим, че вече има такъв възстановителен процес, наречен регенериране. За стъпките и защо да се възползваме от него ще разберем сега.

 

Какво представлява регенерирането на гуми

След изминаването на определен пробег, започва да се наблюдава износване на грайфера и по-специално изтъняване на каналите му или механична повреда на каучука, правеща изделието неизползваемо. В подобен случай се наблюдават визуални сериозни изменения и усещане на вибрации при шофиране. Тогава трябва да се изхвърли или да се подложи на възстановителна процедура.

 

Това е цялостен поетапен процес на възстановяване предишното състояние на износения протектор. За целта се използват два основни метода, а именно полагането на лентов или рингов протектор без снадки. Той се поставя върху каркаса, а крайният резултат е неразличим от новия и неупотребяван вариант.

 

По възстановителната дейност се използва значително по-малко нефт.

 

Накратко процесът се състои в следното:

  1. Начален оглед - износеното изделие се оглежда и се преценява вида му.

  2. Престъргване - в случая се отстраняват всички негодни елементи от протектора и той се привежда в положение за по-нататъшна обработка.

  3. Изграждане - представлява процедура по полагането на новия слой от грайфери чрез т.н. вулканизация. Тук под въздействието на високо налягане и повишена термична обработка се извършват физически промени на свойствата на основата и материала, образувайки се химическа свързаност помежду им.

  4. Финален оглед, при който се проверява крайният резултат и за наличие на различни видими и невидими дефекти, преценявайки се надеждността на крайния продукт.

 

Какви са ползите

Предимствата се състоят в удължаване живота на елемента, и то със значително по-малко финансови средства. По този начин е възможно вдъхването на втори живот и още дълги години на безпроблемна употреба, а преработеното изделие е напълно безопасно, защото тук се спазват строги стандарти от правила и изисквания. В същото време, се употребяват последно поколение машини, както и специално обучени оператори.

 

На следващо място ще отбележим, че с такава дейност се опазва околната среда, намалявайки излишните отпадъци и спестявайки ценни на природата ограничени ресурси.

 

Какви са опасностите

Залагайки на подобни продукти, бъдете наясно, че те не притежават свойствата на новозакупените и при некачествено изпълнение, биха носили някои рискове на пътя. Това особено би дошло от нарушена и некачествена свързаност между двата компонента (каркаса и горният слой), което при екстремна употреба би довело до нежелани последствия. По-специално може да се очаква разпадане, така че възползвайте се от услугите на специализиран сервиз за гуми с голям брой положителни потребителски отзиви.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

За да продължите да експлоатирате безопасно регенерираните си автомобилни “обувки”, ние Ви препоръчваме да не надвишавате ограничението на скоростта при движение и да не предприемате агресивно шофиране. Добър вариант също е да не претоварвате превозното си средство и да следвате всички мерки за безопасност по време на движение.

 

В случай на нужда от възстановяване, не пропускайте да се свържете с нас или да ни посетите директно на място в някой от разположените из цяла България търговски обекти и ние ще Ви съдействаме. Работим само с обучен персонал и най-доброто и съвременно оборудване, така че можете напълно да ни се доверите. Очакваме Ви!