Различни гуми отпред и отзад. Опасно ли е?

15 Ноември 2019

Често, с цел пестене на пари, шофьорите решават да сменят с нови само предните или само задните гуми, с което не осъзнават какви последици могат да възникнат от това. Ето защо създадохме настоящия материал, с който искаме да Ви покажем, че спестяването на няколко лева може да доведе до похарчването на двойно и тройно повече впоследствие.

 

Кога трябва да направите прехода от летни към зимни гуми

Най-подходящия момент за смяна е при трайното спадане на температурите под 7 °C. В подобни условия, каучукът на летните гуми започва да се втвърдява и постепенно губи еластичните си свойства. От тук следва, че намалява сцеплението с пътната настилка и колата става по-нестабилна за шофиране. Това обикновено е около октомври месец през годината. Карането с летните “обувки” през зимата не е добър вариант, защото съществува риск от предпоставки за пътен инцидент.

 

Защо не трябва да шофираме със зимни гуми през лятото

Защото, състава и техническите характеристики на каучука, от който са направени и двата вида гуми са различни. Тоест, в единия случай, материалът е способна да издържа на нагорещения асфалт и високата околна температура, запазвайки нужната еластичност, за да осигурява подходящото сцепление с пътната настилка. Притежава също и нужния грайфер, който да предотвратява евентуален аквапланинг в дъждовно време.

 

В другия случай, в студеното време, материалът също запазва нужната еластичност, за да позволи стабилно и добро управление на превозното средство, въпреки заснежеността на пътя. Той също има и различен по шарки грайфер, за да запази доброто сцепление, дори и върху снега.

 

Какви може да са последиците

  • недостатъчна стабилност при управлението - използването на материал, пригоден за студеното време на топъл климат, това ще го направи прекалено мек;

  • влошен контрол - сцеплението е значително нарушено и колата е нестабилна на пътя;

  • по-дълъг спирачен път - именно защото контакта с пътната настилка е нарушен, на колата ще й е нужно по-голямо разстояние докато спре напълно;

  • повишен разход - когато сцеплението е нарушено, съпротивлението при движение е по-голямо и натоварването върху двигателя също. Подобни условия непосредствено ще доведат и до повишен разход на горивото;

  • ускорено износване - когато каучука е предназначен за студено, а ние го използваме при топло време или обратното, се ускорява неговото разрушение и съответно се ускорява процеса по износването.

 

Разбира се, изброихме основните и най-опасни последици, ако решите да спестите някой лев за покупката на нови и подходящи за съответния сезон решения.

 

Какво ни предлагат от Медина-Мед

Предлагаме Ви само оригинални и маркови продукти със съответните сертификати за качество, защото за разлика от повечето ни конкуренти, предлагащи евтини и нискокачествени решения, ние работим директно с брандовете. Това е гаранция за дълготрайност, достъпни цени и максимална безопасност на пътя. Притежаваме и специализирани сервизи за гуми, където всеки може да дойде на място и да направи съответния избор, покупка и смяна. При допълнителни запитвания, моля свържете се с нас.