Причини, поради които вашият автомобил може да вибрира

29 Ноември 2019

 

Често по време на пътуване, пътя е гладък, но се усещат вибрации в автомобила? Съществуват различни фактори за това явление и ние от Медина-Мед сега ще обясним най-разпространените причини, като например в окачването, в двигателя, колелата, ходовата част, тампоните, спирачките и т.н.

 

 

Какво означава вашият автомобил да вибрира

 

Вибрациите се изразяват в тресене на цялото купе при движение с определена скорост. Също така, подобен проблем е придружен и от издаването на различни монотонни звуци, като тропане от колелата например. Подобно явление се наблюдава в по-старите автомобили и двигатели, а причините могат да са различни.

 

 

Кои са основните причини, поради които вибрира

 

Както вече споменахме, причините за вибрациите на автомобила могат да са много различни. Например, най-често това е нарушения баланс в гумите при тяхната смяна. Възможна е и появата на “жабка” в гумите. Това всъщност е най-простият проблем за решаване. Съществува вероятност да се дължи и на неизправност в окачването или спирачките, където ремонтът вече доста поскъпва. С това обаче причините не приключват!

 

Възможно е симптомите да идват и от нарушената работа на двигателя, поради недостиг на въздух и горивна смес. Подобни симптоми се проявяват при определена скорост. Разбира се, нарушената функционалност на ходовата част и износените тампони също е причина за проявление на вибрации. Дори и най-малко изкривената ос при определена скорост предизвиква трептене и досаден звук.

 

 

Как да го предотвратим

 

Разбира се, голяма част от проблемите, които се проявяват в автомобила могат да бъдат отстранени и това с пълна сила важи и за възникналите вибрации:

 

  • Дисбаланс в гумите - необходимо е поставянето на допълнителна тежест на колелата, компенсираща нужната разлика;

  • Нарушения в окачването - обикновено се дължи на износени тампони;

  • Трептене от двигателя - изисква се подмяна на свещите, както и преглед за добър ел. контакт;

  • Ходова част - тук са основно въртящи се части, които могат да се изкривят и да се подменят с нови;

  • Спирачки - проблемът може да се крие в изкривените спирачни дискове.

 

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

 

Най-правилният и рационален съвет е ако забележите дори и най-малките наченки на вибрации и трептене, задължително да ни посетите. Нашите майстори ще направят диагностика, ще определят проблема и ще го елиминират още в начален стадии. В подобен случай разбира се и цената ще бъде значително по-ниска. Без значение дали имате проблем с двигател, ходова част, колела, тампони или спирачки, ние ще отстраним всяка неизправност в наш сервиз за гуми.