Превишаване на налягането в гумите? Какви са рисковете

8 Юли 2019

Често се случва собствениците на автомобили да не знаят колко точно трябва да са напомпани гумите им или да се ръководят по някакви стандарти, които не важат за всеки случай. При подобни обстоятелства, нерядко се случва и наличие на прекомерно високо налягане, което повечето пъти се пренебрегва. Ето очакваните проблеми, ако и Вие поемате такива рискове.

 

Какви са опасностите, ако шофирате с по-голямо налягане от нормалното

Историята познава много сериозни проблеми от прекомерно напомпване, но ето някои от тях:

  • вероятност от спукване - напълно е възможно при надуване над препоръчания от производителя капацитет да се очаква подобен случай. Това води до загуба на управление и неефективност в работата на системите за контрол;

  • неравномерно износване - деформацията на каучука е в средната част, която най-много влиза в контакт с пътната настилка и съответно там най-бързо започва да се наблюдава износването;

  • по малко сцепление - поради нарушението на нормалната форма, само средната част на протектора е в прикосновение с асфалта, и всъщност се намалява контактната площ.

 

Как можем да избегнем нежелания ефект

Ако в даден момент забележите, че гумите Ви са прекалено надути, ето стъпките, чието прилагане бързо ще Ви помогне да оправите ситуацията и ще повиши Вашата безопасност:

  1. Отвъртете капачката на вентила и ще видите във вътрешността му един щифт.

  2. Използвайте отвертка или друг остър инструмент и го натиснете леко, като така ще започне изпускането на въздуха.

  3. Периодично проверявайте с манометър достигнатия натиск, докато стойностите му се изравнят с препоръчителните от производителя.

 

Не забравяйте, че по-горните измервания трябва да се правят сутрин, когато автомобилът не се е движил или няколко часа, след движение, така че въздухът във вътрешността да е студен.

 

Къде можем да разберем какво е препоръчителното налягане

Препоръчаните показания ще откриете от вътрешната страна на жабката или на стикер върху колонката на шофьорската врата, след нейното отваряне. Друго място, където е възможно да видите препоръките е в ръководството за експлоатация на производителя или на капачката на резервоара. Възможно е също да направите проверка и онлайн, като сферите стойностите за Вашия модел и марка автомобил. Само така ще си гарантирате максимален пробег с една покупка и по-ниска вероятност от възникване на ПТП.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Ние препоръчваме поне веднъж седмично и преди всяко дълго пътуване, задължително да проверявате с манометър количеството на въздуха във вътрешността. Подобно измерване трябва да се извършва няколко часа, след като колата се е движела. Ако не успявате да се справите, винаги в работни дни можете да заповядате и в наш сервиз за гуми, където ще получите най-доброто обслужване. Очакваме Ви!