Основни параметри на гумата

17 Декември 2019

Когато правим своя избор на нови автомобилни гуми, от важно значение са параметрите, като широчина, височина и диаметър, тяхното сцепление с пътя, генерирания по време на пътуване шум и сезона. За това сега ще поговорим за важните параметри и индекси, какво е ДОТ и защо е вредно поставянето на по-големи от препоръчителните джанти? Ще разберем също, защо е важно да посетим и Медина-Мед.

 

Кои са основните параметри на автомобилната гума

Основните параметри на автомобилната гума са нейните:

  • широчина - това е разстоянието в най-широките части на страничния борд;

  • височина - разстоянието от вътрешния ръб до най-горната част на грайфера;

  • вътрешен диаметър - представлява измереното разстояние на вътрешната окръжност.

 

Първите два параметъра са в милиметри, а третият - в цолове. Важни са също и показателите, като ниво на шум по време на движение, правилно сцепление и ДОТ показателя - информира за датата на производството, годината и т.н. За повече инфо., заповядайте в Медина-Мед.

 

Какво означават индексите на гумите

Ако приемем, че основно има три вида според сезона, а именно зимни, летни и всесезонни, то при смяна е нужно да знаем, че се отбелязват със снежинка, слънце и индексацията M+S. Откъм размери обаче, разновидностите са доста, а за да разберете на кои съответства колата Ви, трябва да обърнете внимание на ДОТ показателя или да проверите в документацията на производителя съответния диаметър. Ако искате обаче да поставите различен от фабричния размер, то обърнете внимание на следната формула.

 

D=25,4d+2sh, където буквата D обозначава размера в цолове, а буквата S - широчината на продукта в милиметри. Също, h е процентното съотношение между широчината спрямо височината. Ако определите неправилно индексите, имайте предвид, че вероятно ще получите некоректно отчитане на скоростта от километража, ще се повиши и разхода, а защо не и влошаване на шума и сцеплението. За да избегнете това, посетете ни в Медина-Мед.

 

Защо е вредно поставянето на по-големи джанти

Производителя допуска поставяне на няколко проверени варианта на размери за джантите, като височина и диаметър. Също, показателите на джантите са препоръчителни не само от към възможност за съвместимост, но и с оптималните индекси за експлоатация и шума. Тоест, имате възможност да поставите и по-голяма автомобилна гума от към височина и диаметър, но трябва да проверите дали те са в съответствие с препоръчителните. Можете да обърнете внимание и на ДОТ показателя за да запазите доброто сцепление.

 

Какво ни предлагат от Медина-Мед

За максимална безопасност и спокойствие на пътя, за повишена устойчивост и отлично сцепление, препоръчително е при смяна размера на всяка автомобилна гума, той да е в границите на заводските допустими параметри и широчина. За допълнително уточнение или правилен избор, проверете показателя ДОТ, шума, големината на джантите или заповядайте в специализирания сервиз на Медина-Мед и онлайн магазина, където цените са най-добрите, а качеството отлично.