Още за вашите спирачки

25 Октомври 2019

Спирачната система на автомобила влиза в категорията “безопасност” и за това, на първо място трябва да знаем как да се грижим за нея и да я поддържаме в работоспособно състояние. Отделно е нужно да знаем как работи и какво е спирачно серво.

 

Как работи спирачната система на един автомобил

Както знаем, всяко превозно средство в движение генерира голямо количество кинетична енергия, която е вследствие на наклона на пътя и неговите килограми. В същото време, за да можем да контролираме прецизно и точно движението му, трябва да можем по някакъв начин да го накараме да спре (да му отнемем кинетичната енергия) в определен момент. И точно тук на помощ ни идва спирачната система.

 

Тя има сложно устройство и обикновено при натискане на педала за спиране се блокират и четирите колела. Спирачките са два основни вида, а именно:

  • барабанни - при тях, спирането се извършва отвътре навън, чрез специални феродови накладки, осъществяващи силно триене от вътрешната страна на метален съд, което кара колелата да спрат;

  • дискови - тук имаме диск със специални накладки върху него, които при натискане на педала за спирачката, отвън навътре започват силно триене в диска, което генерира мощно съпротивление и кара колелата да блокират.

 

Как функционира спирачното серво

То е разположено между педала за спиране и спирачната помпа, а при натискане на педала, се задейства специална пръчка, активираща буталото на помпата. От тук вече се оказва натиск върху хидравличната течност, с което се отваря клапан и се активира вакуумното серво. Така всъщност се осигурява допълнително сервоусилване на възможностите за спиране, а превозното средство се превръща в по-сигурно и безопасно за управление.

 

Защо е важно да се грижим за нашите спирачки целогодишно

Защото, както вероятно стана ясно и по-горе, те са част от средствата за прецизно управление и контрол на автомобила. Всяка, дори и най-малката неизправност в спирането, би довело до нарушение на нивото на управляемост и съответно до предпоставки за ПТП. Важно е редовното обезвъздушаване на системата и навременната смяна на накладките. 

 

Всяка, дори и най-малката промяна, в способността за спиране на автомобила е индикация за скорошна диагностика и отстраняването на възникналите неизправности. Пълното обслужване трябва да се извършва поне веднъж в годината и това е добре да се прави точно преди настъпването на зимния сезон, когато натрупалия сняг е още по-голямо предизвикателство за спирачките.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Редовната грижа и навременното диагностициране на възникналите проблеми в нашия автомобил ще постави нивото ни на сигурност, на едно по-високо стъпало. Това ще ни кара да се чувстваме по-сигурни и уверени на пътя, а пътуванията още по-вълнуващи и безпроблемни. За да премахнете каквито и да е неизправности по автомобила си, заповядайте в наш сервиз за гуми. Тук Ви очакват отлични професионалисти и качествено обслужване.

 

Услугите ни са достъпни на наистина приемливи цени, а качеството на свършената работа - най-доброто! Доверете ни се!