НИЕ ПРОУЧВАМЕ: ЗАЩО ГУМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНЯТ, КОГАТО ТЕМПЕРАТУРИТЕ НА ОТКРИТО ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ВДИГАТ

25 Февруари 2021

За всички, за които са важни безопасността и най-вече качеството на гумите, с които шофират, първото покачване на температурите през пролетта е ясен индикатор, че е време сериозно да се обмисли смяна на зимните гуми с летни.

 

Независимо че законовите разпоредби не я изискват, причините за смяната са многобройни. Освен по-доброто управление и сцепление с асфалта, които летните гуми осигуряват, те са създадени от материал, който им позволява да издържат на много високи температури на въздуха и на нагрятата от слънцето пътна настилка. От друга страна, материалът, използван за зимните гуми, е такъв, че високите температури ще ги повредят трайно, смята Лука Шировник, ръководител на техническото обслужване на клиенти в Continental Tires за Югоизточна Европа.

 

„Зимните гуми са изработени от високотехнологични материали, които са проектирани за отлично поведение при ниски температури. Високите температури имат много неблагоприятен ефект върху по-меките материали, от които е изработена зимната гума, и това се отразява върху много по-голямата степен на износване на профила на протектора, като след продължително използване на зимни гуми материалът на протектора започва да се разкъсва по време на сезона. Отделни части от профилните блокове, особено зимните ламели, често се разкъсват, като това допълнително намалява живота на гумата. Последиците са, че гумата става по-трудна за управление и има по-лошо сцепление. Така става ясно защо шофирането със зимни гуми не се препоръчва през летния сезон“, споделя Лука Шировник.

 

В допълнение към всичко това е много важно да следите температурите на открито и да разпознавате подходящия момент за смяна. „Границата на температурата на открито, която разделя условията на пътя на зимни и летни, е около 7 градуса по Целзий. Когато температурите започнат да се покачват в края на зимата, поведението на зимните гуми вече не носи толкова много ползи. Много малко шофьори обаче са наясно с това, че температурата на открито не представлява температурата на пътната настилка, а именно настилката играе важна роля за сцеплението на гумите. Освен това не бива да бързаме да сменяме зимните гуми с летни, когато все още навън преобладават зимните условия“, в заключение споделя Шировник, ръководител на техническото обслужване на клиенти в Continental Tires за Югоизточна Европа.

 

ПЪРВО БЕЗОПАСНОСТТА, ПОСЛЕ ЗАБАВЛЕНИЕТО Мотото на лятната маркетингова кампания на Continental е послание за всички, че пътната безопасност няма алтернатива. Всеки, който обаче реши да закупи нов комплект летни гуми Continental от оторизирани дистрибутори през този летен сезон, няма да пропусне забавлението, защото ще получи комплект LEGO® като подарък. Предложението е валидно от 15 март до 30 юни или до изчерпване на наличността. Можете да намерите повече
информация на www.continental-promotion.com.

 

Continental разработва първи по рода си технологии и услуги за устойчива и свързана мобилност на хора и стоки. Основаният през 1871 г. технологичен концерн предлага безопасни, ефикасни, интелигентни и достъпни решения за превозни средства, машини, трафик и транспорт. През 2019 г. Continental постигна продажби на стойност 44,5 милиарда евро и понастоящем има повече от 233 000 служители в 59 държави и пазари. През 2021 г. компанията празнува своята 150-годишнина.
Бизнес подразделението за гуми има 24 обекта за производство и развойна дейност в цял свят. Continental е един от водещите производители на гуми с над 56 000 служители и осъществи продажби на стойност 11,7 милиарда евро през 2019 г. Continental се нарежда сред технологичните лидери в производството на гуми и предлага богата гама продукти за пътнически автомобили, товарни и специализирани превозни средства, както и за велосипеди и мотоциклети. Чрез непрекъснатите си инвестиции в научноизследователска и развойна дейност Continental има голям принос за безопасната, рентабилна и екологично ефективна мобилност. Портфолиото на бизнес подразделението за гуми включва услуги за търговци на гуми и за автомобилни паркове, както и цифрови
системи за управление за гуми.