Най-доброто ръководство за монтаж на гумите

10 Октомври 2018

Освен ако не сте специалист, разбирането на разликите между гумите може да бъде объркващо. Когато става въпрос за монтаж на гуми, има няколко неща, за които може да се чудите като размера на гумата, индекса на натоварване на гумите и рейтинга на скоростта на гумите. След като откриете правилните гуми, може да се запитате дали можете да ги монтирате сами или  се нуждаете от професионалист. Това кратко ръководство ви дава цялата основна информация, която ви е необходима за монтиране на гумите. Запомнете, че експертите на Медина Мед са тук, за да Ви помогнат, и вие винаги можете да се консултирате с тях: Контакти

 

Разяснения относно размера и големината на гумите

 

Всички гуми имат набор от информация, изписана на външния им ръб. Тя е представена във формат на стандартизиран набор от номера и Вие ще имате нужда от тази информация, когато поставяте нови гуми. Първите три раздела от този номер съответстват на размера на гумите и се състоят от три измервания.

 

Например: 205 - 50 - R16

 

  • 205 се отнася до ширината на профила на гумата в мм;

  • 50 се отнася до аспектното съотношение - връзката между височината на страницата на гумата и нейната ширина, която след това се изразява като процент;

  • R16 се отнася до диаметъра на вътрешната джанта на гумата, изразена в инчове.

 

Следващият набор от цифри в последователността се отнася до индекса на натоварване на гумата и скоростният рейтинг.

 

Например: 99H

 

  • 99 е индикацията за индекса на натоварване на гумата - товароносимостта на гумата. Колкото е по-голямо това число, толкова по-голяма е нейната товароносимост;

  • H се отнася до скоростта - това означава максималната скорост на гумата, когато тя е при пълно натоварване.

 

Последната част от номера може лесно да бъде пренебрегната, но от съображения за безопасност не по-малко важно е да се определи индексът на натоварване и скоростният рейтинг, също както и размерът. За да се разпредели теглото равномерно между четирите гуми, всяка гума се нуждае от еднаква товароподемност. Като знаете, чрез скоростния рейтинг на вашия автомобил можете да определите максималната скорост, която вашата гума може да поддържа безопасно, като всяка разлика от една буква представлява около 10 километра в час.

 

Тази последователност от номера е важна информация, така че преди да купите гуми или да монтирате гуми, винаги я разглеждайте подробно.

 

Мога ли да монтирам гумите си сам или се нуждая от професионалист?

 

Въпреки, че вероятно можете да смените спукана гума и сам, има голяма разлика, когато става дума за монтиране на гуми за вашия автомобил. Това е така, защото изисква техническо ноу-хау, което е по-добре да бъде оставено на експертите. Монтажът на гумите включва точна и стриктна процедура, която използва много специфични инструменти, за да гарантира, че работата е изпълнена правилно.

 

Когато професионалистът монтира гуми, внимателно обмисля и други важни фактори като балансиране, налягане в гумите и смяна на вентилите. Монтажът на гуми е предмет на определени правни стандарти и спецификации, определени от производителите.В крайна сметка, като се опитате да направите това сами, рискувате неправилно да монтирате гумите на автомобила си, което може да доведе до проблеми по пътя, като липса на сцепление, по-малко контрол или дори спукване.

Медина Мед e най-голямата сертифицирана мрежа в България, по стандарти и изисквания на MICHELIN  и нашите специалисти ще монтират гумите ви бързо и професионално, съобразявайки се с изискванията на сертификата на Мишлен.