Налягане в гумите - как да преценяваме правилно

13 Май 2019

Поддържането на коректно налягане на гумите е от ключово значение за безопасността ни на пътя и за пестенето на гориво. Сега обаче ще научим как да правим измерването и задължителните за поддържане стойности. Ще научите и опасностите, на които се излагате ако пренебрегвате тази поддръжка.

 

Какво е правилното налягане за вашите гуми

Точният показател се определя от теглото на превозното средство и размерите на диаметъра на колелата в инчове. Обикновено, производителя поставя стикер на колонката при шофьорската врата, където е указана препоръчителната стойност. Понякога може да видите различни цифри, гравирани директно върху страничния борд, но те по скоро са граници, които не бива да преминавате при напомпване.

 

Ако по някаква причина, въпросният стикер липсва на посоченото по-горе място, то специалистите препоръчват при модели с профил 65, 70, 80 да напомпвате в рамките на 1,8-2,0 атм. В никакъв случай не преминавайте границата от 3,0 атм. Ако обаче шофирате в градски условия и по не много качествена пътна настилка, то може да изпуснете около 10-15% от въздуха през зимата и 5-10% през лятото. Важно е да го направите, когато автомобилът не е каран поне 3 часа.

 

Как да измерваме правилно обема

Най-бързият и подходящ начин е при наличието на манометър. Той просто се поставя във вентила и според зависимост от вида на устройството (цифров или механичен), Вие ще видите реалната стойност в момента. Ние препоръчваме да си закупите цифров вариант, защото неговите показания са с най-ниско отклонение за разлика от механичния със стрелка.

 

Трябва да се помни, че по време на продължително пътуване и през лятото, налягането във вътрешността се увеличава, а в студа то спада.

 

Какви са опасностите при неправилното измерване

Когато колелото е прекалено напомпано, то намалява контактната си площ с пътната настилка и се нарушава сцеплението. По този начин, съществува вероятност от спукване, особено ако превозното средство е тежко, например при допълнителен товар. В такъв случай, автомобилът е неустойчив и податлив на аквапланинг, а също се наблюдава прекомерно износване в средната част на протектора.

 

При прекалено малко въздух пък се наблюдава увеличаване на контактната площ, поради сплескването на страничния профил. Тук натоварването е повишено в областта на страничната част на протектора и тя започва да се износва по-бързо от средната. В този случай, осезаемо се увеличава и разхода на горивото, защото съпротивлението се увеличава заедно с триенето и отделянето на повишено количество топлина.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Ние препоръчваме:

  • редовно да измервате количеството въздух във вътрешността на колелата, особено ако тръгвате на дълъг път. Най-малкото, така ще запазите протектора си максимално дълго време в прекрасно състояние и ще пестите максимално гориво;

  • карайте само с нови и оригинални “обувки” и задължително според сезона, правете нужната смяна;

  • преди потегляне правете визуален оглед на каучука и при забелязване на пукнатини или тревожни последици, задължително заповядайте в нашия сервиз за гуми и ние ще се погрижим за отстраняване на проблема;

  • винаги спазвайте препоръчаните от производителя показатели и не допускайте, те да варират в широки граници.

 

При нужда от съдействие, свържете се с нас!

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®