Налягане на гумите и начини за неговото измерване

10 Юни 2020

Тежестта на автомобила се поддържа не просто от гумата, а от налягането в нея. Освен това то оказва влияние върху много други фактори при шофирането, като комфорта, стабилността, поведението при завой, сцеплението. Препоръчителната стойност за всеки автомобил варира според размера и теглото на превозното средство, неговото предназначение, както и размерът на гумите. Тази стойност може да се намери в ръководството на автомобила, вътре в капачката на резервоара за гориво или на шофьорската врата.

 

Защо измерване на налягането трябва да се прави при студено състояние на гумата

Реалната стойност на налягането се измерва единствено при студена гума, сутрин. Обемът на газовете зависи от температурата – при по-висока температура се разширяват, а при ниска се свиват. Затова е важно тази стойност да се проследи преди слънцето да е вдигнало дневните градуси и преди колата да е била в движение, защото при движение се отделя топлина, която също увеличава налягането.

Стойностите на налягането в гумите се измерват в PSI (паунд на квадратен инч) и тя варира с около единица на всеки 10-12 градуса. Тъй като не е невъзможен температурен скок от над 20 градуса за нощ и в двете посоки, сутрин стойностите могат да бъдат с 2 PSI повече или по-малко от стандартното за автомобила, а това веднага ще се отрази на поведението на колата на пътя.

 

Обикновен или дигитален манометър да изберем

За точното следене на този показател ще имате нужда от манометър, като вариантите са аналогов (тип „пръчка“) или дигитален. Дигиталните са по-точни, но и по-скъпи, но и при аналоговите можете да сте сигурни, че измерванията им са акуратни. При отклонение от препоръчителните цифри, навременните действия са при висока стойност да изпуснете от въздуха в колелото, ако е ниска – напомпайте до постигане на препоръчителните нива. Направете тази процедура с всички колела, включително и резервното.

 

Какво представлява TPMS и можем ли да й се доверим

При съвременните автомобили е инсталирана система - TPMS, която следи директно налягането в гумите. Съществуват два вида TPMS:

  • Директен – с прикрепени към джантата или вътрешното колело датчици;

  • Индиректен – измерва косвено, спрямо фактори като обиколка на гумата.

Макар и надеждна, TPMS системата издава предупреждение, когато отклонението от препоръчителната стойност е около 25%. Ето защо дори автомобилът ви да е оборудван с TPMS, е препоръчително и мануално следене с манометър.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Специалисти в сервизите за гуми на Медина-Мед съветват да се извършва редовна проверка на налягането. Официалната препоръка е веднъж на месец и задължително преди дълъг път, но е добра практика да проверявате колелата си винаги, когато имате съмнения. По този начин ще удължите живота им, ще редуцирате употребата на гориво и ще се радвате на отличен контрол над колата.

Друг важен съвет е шофирането да става винаги с нови и оригинални колела, задължително според сезона. Това е основната предпоставка за спокойно и комфортно шофиране. А отлични колела с доказан произход можете да намерите в онлайн магазина на Медина-Мед, където изборът на марки и размери е смайващ, а цените са без конкуренция.