Колко често трябва да въртите гумите си

11 Февруари 2019

Всеки има желанието максимално дълго време да експлоатира гумите на автомобила си и да се налага да купува нови по-рядко. За целта обаче е необходимо да предприемем някои действия, като смяна на местата. Как и колко често се налага да го правим, както и за предимствата ще разкажем по-долу.

 

Какво представлява ротацията на гумите

Предните се преместват отзад, а задните отпред. Прави се с цел по-равномерно износване. Как?! Предните колела винаги се протъркват по-бързо от задните, поради повишената тежест на двигателя. Когато се сменят местата им, можем да караме още няколко хиляди километра, докато протектора на сменените колела достигне състоянието на задните.

 

Бихме искали да уточним, че ако налягането във вътрешността не отговаря на препоръчаното, то чрез въртене няма да предотвратите износването.

 

Колко често се нуждаете от въртене на гуми

Експертите препоръчват размяната да се извършва на поне 10 000 км пробег, но съществуват и други сценарии:

  • Ако работата Ви е свързана с всекидневното изминаване на големи разстояния с повишен товар или при високи скорости, то ще се налага по-често да извършвате спомената интервенция;

  • В случай, че забележите неравномерно износване, това е индикация за незабавна смяна на местата;

  • По време на шофиране върху равна пътна настилка, ако забележите повишен шум, то в пръв удобен случай направете размяна.

 

Какви са основните предимства

Подобни действия имат единствената цел да Ви помогнат да износите максимално и четирите колела, а не да правите преждевременна покупка. Разбира се, ако разполагате с нужните финансови средства, можете да извършите и подмяна с нови.

 

Естествено, не е необходимо дори да посещавате сервиз за гуми, но е твърде препоръчително защото, там разполагат с нужното оборудване и познания. Това ще Ви спести много време и усилия, защото манипулацията с правилния инструментариум ще бъде направена за кратко.

 

Ако обаче предпочетете да извършите съответните действия самостоятелно, то след смяната задължително отидете на баланс, за да изравните контактната площ с пътната настилка и да подобрите сцеплението.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Извършвайте гореописаната подмяна, само и единствено ако размерите и на четирите елемента са еднакви. Съблюдавайте посоката на формата на шарката и се ръководете по стрелките. Задължително преди това ги прекарайте през повторен баланс. Ако прецените, че се нуждаете от професионална помощ, заповядайте в някои от сервизите ни в цялата страна и екипите ни ще Ви помогнат.

 

Те разполагат с нужните инструменти и машини, благодарение на които за минути ще извършат услугата с високо качество на изпълнението и на достъпни цени. За повече информация се свържете с нас. Очакваме Ви!