Какво се случва, когато използвате едновременно летни и зимни гуми

9 Декември 2019

Някои хора, за да спестят от покупката на четири нови зимни гуми или летни гуми предпочитат едновременно да ги използват. Води ли до по-бързо износване и нарушение на сцеплението това и защо не е препоръчително да правим такава комбинация за смесено ползване? Какви са съветите за решаване на проблема от сервиз за гуми Медина-Мед и кога да направим смяна на резервни гуми?

 

Защо не е препоръчително да смесвате летни със зимни гуми

Основният проблем при смесеното ползване е в това, че при комбинация двата вида гуми имат каучук с различни характеристики, което води до нестабилност на превозното средство в определени температурни условия и бързо износване. Например, каучукът при зимните гуми в топлото време през лятото ще е прекалено мек и ще се наруши сцеплението с пътната настилка. 

 

От друга страна, летните гуми през зимата ще са прекалено твърди и отново ще се наруши устойчивостта на автомобила и съответно се налага смяна. За целта посетете сервиз за гуми Медина-Мед, където ще откриете и подходящи резервни гуми.

 

Трябва ли задължително да смените всички 4 гуми

Понякога не е възможно равномерното износване и на четирите грайфера, поради различни конструктивни фактори. Тогава се наблюдава по-бързо износване например отпред или отзад и има нужда от смяна само на износените варианти, което налага смесено ползване.

 

Въпреки, че е препоръчителна подмяна и на четирите колела за максимално сцепление, за по-евтино се слагат само двете износени, но е препоръчително при подобна комбинация, новите решения да се поставят отзад за повишена устойчивост на аквапланинг. При трудности, посетете сервиз за гуми Медина-Мед.

 

Как да изберете типа гума

Типа летни или зимни гуми може да бъде видян в документацията на съответното превозно средство. Там производителя препоръчва с какъв тип автомобилът е най-добре да се движи, кога е най-добро сцеплението и устойчивостта на пътя. Там не се препоръчва смесено ползване, а добър вариант е да се използва резервна гума, която да съответства на настоящите. Например, ако карате със зимни гуми и резервната да е такава. Така си гарантирате, че дори и да се наложи смяна ще се запази устойчивостта на колата.

 

Защо да изберем Медина-Мед

Ще споменем отново, че най-добрата комбинация е и четирите гуми да са от един производител и от един тип и серия. Само така може да се гарантира максимална устойчивост на управление и износване, сцепление и контрол на превозното средство. В случай, че искате да закупите качествени зимни или летни гуми или да направите смяна, заповядайте в сервиз за гуми Медина-Мед и ще обсъдим как е най-добра да се направи правилната комбинация за смесено ползване ако се налага. 

 

Нашите продуктови решения са само нови и с изключително високо качество на най-добрите цени. Избирайки Медина-Мед, всеки клиент получава още:

  • бързо и професионално обслужване;

  • само нови маркови продукти и наличие на резервни гуми;

  • индивидуално внимание от страна на нашите експерти;

  • добре оборудвани сервизни помещения с нужната съвременна апаратура и удобства за работа.