Какво представляват високоскоростните гуми

26 Август 2019

Сред многобройните вариации на автомобилните гуми, съществуват и такива спрямо скоростта на движение. В настоящия ни материал ще Ви запознаем с особеностите на високоскоростните модели и с какво се отличават те, предимствата и недостатъците им и ще обясним защо са толкова скъпи.

 

Какви са предимствата и недостатъците на високоскоростните гуми

Още в началото, нека първо обясним, какво се има в предвид под наименованието “високоскоростни”? Това са гумите със скоростни параметри над 300 км/ч. При съвременните градски автомобили, индексът е 240 км/ч при летните варианти и около 190 км/ч при зимните. Както стана ясно, скоростта на експлоатация може да е доста голяма и подобни продукти, предимно се използват в много бързите и мощни автомобили.

 

Като недостатък може да се изтъкне некомфортното возене, както и повишеното натоварване в окачването. В същото време обаче, те правят автомобила по устойчив на пътя, дори и по време на завои. Отделно, техните протектори са доста минималистични, особено ако ги сравняваме с конвенционалните варианти, като по този начин се намалява съпротивлението на въздуха. 

 

Как са изградени

Особеното при състава им е употребата на по-твърди материали, като каучук и корди във вътрешната структура. Това е наложително поради развиването на високи температурни показатели по време на движение с 300 км/ч. Протектора най-често се състои от надлъжни канали и ясно изразено ребро за повишена устойчивост и здравина, а разстоянието между шарките е минимално. Това от своя страна води до влошено противодействие в условия на аквапланинг, така че е препоръчително, подобни гуми да се ползват само при сухи терени.

 

Защо цената им е по-висока

Високата им цена идва от описаните по-горе конструктивни особености и нуждата от по-специални производствени мощности. В същото време, покупката и поставянето им на обичаен градски автомобил, не е добър избор, поради прекомерното натоварване и износване на окачването и някои трансмисионни части. Подобни модели са използвани от собствениците на бързи и мощни автомобили или при участия в състезания с високи скорости.

 

Какво ни препоръчват от Медина-Мед

Важно е да използваме препоръчителните от производителя типове гуми и да не експериментираме с различни видове, само защото е модерно или сме видели някой друг да го прави. Използването на неподходящите “обувки” може да коства стабилността на превозното средство на пътя и да изложим живота на нас и пасажерите ни на опасност.

 

Все пак ако се нуждаете от високоскоростни варианти за своята машина, заповядайте в наш сервиз за гуми и специалистите ни ще Ви предложат подходящо решение. Също така, предпочитайки нас, получавате още:

  • професионално обслужване;

  • широк диапазон от разновидности на модели и марки;

  • достъпни цени и коректно отношение;

  • периодични промоционални предложения;

  • тестови период за изпробване на покупката и т.н.

За да се възползвате и Вие, просто ни посетете и при нужда се свържете с нас!