Какво представляват безшумните гуми

13 Септември 2019

Всеки би изпитвал по-голям комфорт при шофиране, ако има възможността да пътува в по-тиха обстановка, вместо монотонния издаван шум. Това вече може да бъде постигнато, благодарение на специалните безшумни гуми, за които ще поговорим в следващите редове и ще разберем техните предимства и конструктивни особености.

 

Какви са предимствата на безшумните гуми

На всеки му е познат генерирания по време на пътуване шум от гумите, който пречи на слушането на любимата музика в колата. Разбира се, околният шум идва и от други фактори, но все пак значително можем да го намалим, чрез използването на съответните решения. Те имат специални конструктивни особености, за които обаче ще поговорим по-долу и ще разберем как всъщност се постига намаляването на шума по време на движение.

 

Какво ги прави такива

Съществуват различни компоненти за намаляване на шума и сега ще разберем основните:

  • големината на шарките - ако протектора е с по-големи шарки, те ще създадат допълнително съпротивление при движение. Колкото по-висока е скоростта на движение, толкова и паразитния фонов шум ще се увеличава;

  • дълбочината на каналите - по-дълбоките канали на протектора предизвикват повишено шумене, а по-плитките - понижено.

 

Какви фактори им влияят

Въпреки, че гореописаните са основните, съществуват и допълнителни, макар и по-маловажни, играещи роля в намаляването на паразитното фоново звучене. Такива са например:

  • По-тесните гуми - те срещат по-малко въздушно съпротивление и съответно не предизвикват допълнителни звуци;

  • Мекият каучук - ако каучука е мек, това отново оказва положителни въздействие върху шуменето по време на път;

  • При неравномерно износване, звукът е по-голям - това е така, защото се нарушават характеристиките на колелата и техния баланс на работа.

 

Какво ни препоръчват от Медина-Мед

Ако сте човек, който наистина обича тихата среда докато шофира, то разбира се, препоръчително е да се насочи към употребата на подобни продукти. С тях обаче няма да настане пълна тишина, но обстановката ще е близка до нея. Също така се препоръчва постоянно следене и поддържане на налягането в нормите, защото това също оказва влияние.

 

Все пак, при каквито и да е затруднения в избора или при възникнали повреди, въпроси и неизправности, посетете някой наш сервиз за гуми и колегите ни ще Ви съдействат и то на разумни цени. Те са с дългогодишен опит, отстранили са множество различни повреди и в същото време имат нужното образование, така че можете напълно да им се доверите. Очакваме Ви!