Какво представлява балон при гумите

8 Ноември 2019

Вероятно на всички по-стари шофьори им е познат балона при гумите или т.н. “жабка”, представляваща издут в страничния борд мехур. Нека видим защо е опасен и кое провокира появата му. Какво да направим за да предотвратим бъдещото му образуване? Все важни въпроси, на които ще дадем отговори по-долу.

 

Как балоните в гумата могат да ви навредят

Този издут участък в страничната част представлява по-слабо място с разкъсана във вътрешността на каучука корда. Именно заради това, съществува голяма вероятност от спукване и изгубване на управлението, особено ако се движите с висока скорост. Така, че ако забележите поява на подобна странична деформация, препоръчително е да карате по-леко и бързо да отидете в специализиран сервиз, където да направите смяна.

 

Освен външния визуален оглед, можете да разберете за появата на подобно образувание, ако в даден момент, по време на движение воланът Ви започне да вибрира. Това отново е индикация за нарушение на целостта. Също, чрез шума може да се диагностицира подобен проблем, защото започва да се чува монотонно пукане при движение.

 

Какво ги причинява

Ето няколко от най-честите причини за образуване на мехурчета при гумите:

  • високото вътрешно налягане - когато нивото на въздуха във вътрешността не се поддържа в препоръчителните стойности, напрежението върху кордите е повишено и вероятността от тяхното разкъсване се увеличава;

  • силен удар - при всеки удар в дупка на пътя или при засрещане в ръба на бордюра при паркиране се създава предпоставка за образуване на балон;

  • претоварване - в подобен случай, натискът е по-голям и създава условия за “жабка” върху страничния борд;

  • старост - при напреднала възраст на каучука, той е по-крехък, както и нишките на вътрешните корди.

 

Как можем да ги предотвратим

След появата на балона, предишното състояние не може да бъде върнато обратно чрез ремонтни дейности, така че единственото решение е смяна на гумата с нова. Съществуват обаче варианти, спазването на които значително ще намали вероятността от появата на този дефект. Например, редовно проверявайте вътрешното налягане, но в случаи, когато поне два часа не сте карали колата.

 

Старайте се да не преминавате през дупки на пътя или да удряте в бордюри и други остри предмети, като големи камъни.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Надяваме се нашите съвети в този материал да са Ви от полза и вече да знаете как да се грижите за целостта на автомобилните си “обувки”. Ако обаче белята вече е станала и се е появила “жабка”, заповядайте в някой наш сервиз за гуми в столицата или големите градове и майсторите ни ще се погрижат да получите най-доброто и бързо обслужване на достъпни цени. Очакваме Ви!