Какво представлява антиблокиращата система (ABS)

13 Октомври 2019

Произведените след 2013 г. автомобили са оборудвани с антиблокираща система (ABS), но много хора не знаят как функционира и какво е нейното предназначение. Ето защо решихме да направим един цял материал за това.

 

Какво прави антиблокиращата система

Накратко може да се каже, че подобна система не позволява на колелата да блокират при спиране на мокра и хлъзгава настилка. Чрез подобна допълнителна антиблокираща технология се подобрява сцеплението на гумите с пътната настилка и предотвратява възникване на аквапланинг. Също, когато ABS сработи, той позволява значително да се намали спирачния път и така да се предотврати сблъсък или удар в друга кола.

 

Тя автоматично се задейства, веднага след натискане на педала за спирачките, като функцията идва от специален електронен блок в колата, обработващ пристигащата от датчиците в колелата информация за въртенето им. 

 

Как работи ABS

Когато функцията се задейства, точно преди блокирането на колелата, спирачките започват с много висока честота в секунда да се задействат и освобождават, като така предотвратяват влачене на гумите по асфалта и тяхното бързо износване. По този начин се елиминира занасянето на автомобила при спиране върху влажни и хлъзгави терени, запазвайки устойчивия контрол на МПС и предотвратявайки пътен инцидент.

 

Също така, електрониката на ABS системата регулира налягането на спирачната течност с оглед на променящата се пътна обстановка. По този начин се постига по-прецизно управление на работата и по-ефективно спиране, без влачене на гумите. Съществуват два вида ABS спирачни системи: за четирите или за задните две колела. Повечето съвременни автомобили са с четири, а някои джипове и микробуси имат само задно антиблокиране.

 

Каква е разликата с автомобилите, които нямат

Основната разлика се крие в това, че МПС с подобна система върху хлъзгава пътна настилка могат да спрат много по-бързо от тези без нея. Когато активирате ABS чрез натискане на педала за спирачките, тя започва многократно с висока честота да спира и отпуска колелата, като така бързо отнема инерцията на превозното средство, без занасяне и загуба на управлението. Ако подобно допълнение липсва, съществува голяма вероятност колата да се занесе настрани и да изгубите управлението над нея.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Подобна антиблокираща технология е предназначена да Ви предпази от ПТП при непредвидени пътни ситуации и не бива да се лишавате от тази немаловажна екстра. Ако имате проблеми с нея или други неизправности с автомобила, посетете някой наш сервиз за гуми в страната и нашите майстори ще се погрижат да получите най-доброто обслужване. Ние се отличаваме от останалите с:

  • най-добре оборудвани обекти в страната и с майстори с дългогодишен опит в областта;

  • винаги голямо разнообразие на нови оригинални маркови гуми на отлични цени;

  • периодични промоционални предложения;

  • функционален онлайн магазин с множество допълнителни филтри за правилен и бърз избор.

Очакваме Ви!