Какво да правим, когато ръчната спирачка не работи

31 Декември 2018

Ръчната спирачка е неотлъчен компонент от автомобила и тя понякога е основна при определяне нивото на безопасност и затова редовно трябва да я следим дали е изправна. Днес ще разберем какво да правим, ако не работи и в кои случаи е задължително да се използва. Как работи и вариантите за нейната поддръжка? На тези и още полезни въпроси ще отговорим днес.

 

Кога да използваме ръчната спирачка

На първо място нека обясним къде се намира тя! Това е лостът, разположен между двете предни седалки.

 

Използва се в два основни случая:

  1. При паркиране по наклон - когато автомобила се оставя на паркинг, където има наклон и съществува вероятност от потегляне по инерция, тогава задължително се включва първа скорост и се дърпа спирачката.

  2. При задръстване - ако се намираме на мост например, където наклона е под голям ъгъл, а колите карат бавно и са с малка дистанция. За да не държим крака си постоянно на педала, издърпваме лоста докато изчакваме и при потегляне отпускаме плавно съединителя сваляйки ръчната бавно.

 

Как действа тя

Всъщност е свързана чрез здрави стоманени жила към накладките на задните гуми и при нейното издърпване те блокират. При отпускане, жилата разхлабват накладките и дисковете остават освободени за движение. В горната част на лоста има заключващ бутон, който се натиска при освобождаване.

 

Какво причинява амортизацията й

Основно се дължи на нередовната поддръжка. Съществуват моменти, в които опъващите въжета се разхлабват и тя престава да функционира или не блокира достатъчно добре колелетата. В други случаи, през зимата се случва под изолацията да попадне вода и да започне корозионен процес, който след време ще доведе до скъсване. Честата употреба по-бързо ще изхаби дисковете и те няма да могат ефективно да блокират колелата.

 

Как да я поддържаме

За да сме уверени, че спирачният механизъм ще сработи винаги, когато е необходим и за да повишим нивото на своята безопасност, редовно проверявайте състоянието. Следете състоянието на износване на опъващите въжета, гумените уплътнения и изолацията. Проверявайте целостта на механизма, накладките и здравината на спиращите дискове. Смазвайте движещите се елементи и регулирайте степента на пристягане.

 

С какво могат да помогнат Медина-Мед

През работни дни, в нашите сервизни центрове из цялата страна сме готови да отстраним всяка появила се неизправност в спирачната система на вашия автомобил. Нашите експерти с дългогодишен практически опит, съвместно с най-доброто техническо оборудване са в състояние да премахнат всеки проблем за минути и всичко това ще се случи на атрактивна цена. Също предлагаме и качествени маркови онлайн гуми на достъпни цени. Ако се нуждаете от помощ, посетете ни и със сигурност ще се върнете отново. Очакваме Ви!