Какви зимни гуми да изберете

18 Ноември 2019

Много често, с цел пестене на пари, хората решават да не сменят зимните гуми с летни или обратно, а в други случаи се затрудняват в правилния избор при покупката или цената. За тях ще дадем някои съвети и ще разберем, защо сервиз за гуми Медина-Мед е най-доброто място за обслужване. Ще споделим също кога е настъпил момента за смяна и кои са актуалните за сезон 2019 модели?

 

Как да изберем зимни гуми за нашия автомобил

Съществуват някои особености при избора, на които всеки е нужно да обърне внимание. Това са:

  • Типа и размера - важно е да се направи проверка в документацията на превозното средство и да се вземе същият размер. Той е изписан на страничния борд и представлява нещо от сорта - 205/55R16;

  • Сезонност - за предпочитане е да използвате подходящи за зимата и летни за лятото, а всесезонните са подходящи при региони, където зимата е по-мека и температурата не пада под +5°C;

  • Изборът на зимни автомобилни гуми също трябва да съответства на стила на шофиране и условията, в които ще се движи предимно автомобила - в града, офроуд, черни пътища, по сняг или лед или мокър и сух асфалт.

 

Важно е също, когато правим своя избор и покупка да съобразим скоростния индекс и максималното натоварване. Той може да бъде открит след размера, където виждате показателя за максимална товароносимост и препоръчителната максимална скорост.

 

Кога трябва да ги сменим с летните

Новите зимни автомобилни гуми се сменят с летни, когато температурата навън се запази над +7°C. Тогава каучукът на летните модели запазва своите характеристики и съответно устойчивостта на превозното средство. Ако е под 0 °C, каучукът се втвърдява и се нарушават основните му характеристики, като сцеплението поради прекалена твърдост.

 

Колко време може да караме с тях

Добър вариант е когато температурите трайно се задържат над +5°C да направим смяна, защото каучукът започва да става твърде мек, в следствие от високата температура. В такъв случай, характеристиките му се нарушават и сцеплението с асфалтовата настилка също. Протектора е с различна шарка от летните варианти и не може добре да се справя с многото вода, което е предпоставка за аквапланинг.

 

Кои са актуалните модели за сезон 2019

Най-актуални за студения сезон на 2019 година са зимните гуми Continental Winter, Goodyear UltraGrip, Dunlop Winter, Kleber Krisalp, Michelin Alpin и т.н.

 

Какво ни предлагат от Медина-Мед

Не чакайте със смяната и не пестете от качеството на нови зимни гуми, защото те са връзката на автомобила с пътната настилка и от тях зависи устойчивостта Ви на пътя и Вашата безопасност. Доверете се на доказалите се брандове, а при трудности, заповядайте в сервиз за гуми Медина-Мед или в нашия онлайн магазин, където се извършва продажба на маркови решения на достъпни цени.