Какви видове джанти има и как да изберем

15 Юли 2020

Какво представляват джантите

Макар повечето водачи да се фокусират върху външния им вид, джантите са нещо много повече от естетичен елемент на автомобила и без тях движението на практика е невъзможно. Те служат, за да бъдат поставени гуми на тях и така силата, произведена от двигателя, да достигне до пътя. Преди това тази сила изминава във вид на въртеливо движение пътя до мостовете, където сменя посоката си и задвижва джантите. Но за да може колата да се задвижи, те имат нужда от сцепление и то се постига при контакта на гумата с пътя.

Иначе казано, джантата е неотменна част от автомобилната гума.

 

Какви видове има

Този елемент е съставен от две части – централен диск и фланец (ринг), а производството му може да бъде цялостно или чрез съединяването на тези части. Така се отделят трите вида:

  • Стоманени;

  • Лети;

  • Ковани.

Стоманените са най-масови. Повечето автомобили излизат на пазара именно с този тип. Произвеждат се чрез заварка на централния диск и ринга. Съществено преимущество на този вид е ниската цена на възстановяване, тъй като металът не се чупи или напуква при удар, а само се деформира – повреда, лесна за отстраняване. Недостатък е ниската устойчивост на корозия на целия елемент, както и голямото му тегло. Също така, този тип нямат много варианти за естетични решения на външния им вид.

Летите се изработват чрез изливане на алуминиеви или магнезиеви сплави в калъпи с определена форма. Имат доста по-ниско тегло от стоманените и много възможности за естетичност на дизайна. Освен това лекотата им спомага за по-бавното износване на трансмисията, а добре изработени, тези джанти се нуждаят от минимално балансиране, преди да влязат в употреба. Основен недостатък е мекотата и чупливостта им, като при повреда е на практика невъзможно да се ремонтират и трябва да се сменят с нови.

Кованите са най-новото предложение на пазара. Подобно на летите, те се правят от леки материали, но техниката на производство представлява горещо пресоване при високи температура и налягане. При удар тези джанти не се чупят, а се деформират, което подлежи на ремонт. Този тип са най-скъпите в момента, защото съчетават здравина и възможност (макар и не толкова голяма като на летите) за естетичен дизайн.

 

Как да изберем подходящите за нашия автомобил

Основното, което е добре да знаем, е че всеки автомобил има определен размер за джантите, препоръчан от производителя. При покупка на по-големи от препоръчаните, колата ще се „повдигне“, но така ще се увеличи и разхода на гориво. От своя страна, по-малките намаляват цялостното тегло на колата, което води до намаляване на горивния разход, но така се губи от естетиката.

 

Съвети от Медина-Мед

Като лидер в бранша с автомобилните гуми, от Медина-Мед съветват джантите да бъдат закупени от оторизиран търговец, който може да даде гаранция за качеството им. А за гуми върху тях можем да се погледнем в онлайн магазина на https://medina-med.com, където се намира огромно разнообразие от гуми на цени в широки граници, от премиум до среден и нисък клас.

А за монтаж и регулиране винаги можем да се обърнем към сервизите за гуми на Медина-Мед, където доброто отношение и професионализмът на високо ниво са подплатени с 29-годишен опит.