Как се сменя спукана автомобилна гума

18 Февруари 2019

Вероятно няма шофьор да не е изпитал неприятната ситуация, по време на път да прави смяна на гума. В такъв случай е необходим определен набор от инструменти и познания. Кои са те и за последователните стъпки за извършване на подмяната ще разберете ако продължите да четете.

 

Какви са основните принадлежности, с които трябва да сме оборудвани

За да извършим бързо и качествено смяната е необходимо предварително да сме се оборудвали с нужния инструментариум. При възникване на подобна ситуация е нужно да имаме под ръка крик, гаечен ключ и секретен такъв, ако го изискват болтовете, светлоотразителен триъгълник.

 

Препоръчително е тези инструменти да ги държим в багажника на едно място, така че да пристъпим директно към процеса, без да ги търсим по различни чанти и т.н.

 

За какво трябва да внимаваме

Внимателно подберете участъка, къде ще отбиете и ще спрете, за да могат останалите преминаващи водачи на превозни средства да Ви виждат и да липсва какъвто и да е наклон. В никакъв случай не пропускайте да включите аварийните светлини, с което ще покажете на останалите участници в движението, че сте в авария.

 

После задължително поставете колата на скорост и дръпнете ръчната спирачка, за да я застопорите допълнително. Диагонално разположената на спуканата гума я подпрете с някакъв подходящ предмет, допълнително предотвратявайки самостоятелното тръгване на автомобила.

 

Какви стъпки трябва да предприемем

  1. Преди да пристъпите към работа, задължително си облечете светлоотразителния елек и сложете триъгълника на около 30 метра от превозното средство, така че останалите участници в движението да го виждат.

  2. Сега вече можете да извадите от багажника споменатите по-горе принадлежности в близост до работното място.

  3. Ако има тас, той се отстранява първи и после се пристъпва към разхлабване (не към премахване) на болтовете.

  4. Поставете крика на предназначените за това места и започнете да вдигате колата, докато колелото не се отдели от земята поне на 10 см.

  5. Отстранете разхлабените по-рано болтове и поставете резервната гума, позиционирайки отворите така, че да бъдат завити обратно доколкото Ви е възможно с ръка.

  6. Спуснете автомобила обратно на земята и затегнете вече с гаечния ключ окончателно.

 

Какво биха ни посъветвали от Медина-Мед

Нашият съвет е винаги преди пътуване да проверявате дали нужните принадлежности за подмяната са в багажника Ви и резервното колело да е с нужното налягане. Целостта му винаги да е в добро състояние, както и дълбочината на протектора. Ако Ви се наложи, винаги можете да заповядате в наш сервиз за гуми в големите градове, където ще окажем максимално бързо съдействие на адекватни цени. Очакваме Ви!