Как работят вашите спирачки

20 Септември 2019

Вероятно много пъти спирачките са Ви спасявали от възникване на ПТП, чрез внезапното спиране в последния момент преди сблъсъка. Най-вероятно обаче, никога не сте си задавали въпроса, как всъщност работят те и по какъв начин успяват да спрат толкова тежко превозно средство буквално за секунди. Нека разберем заедно как става магията.

 

Как работи спирачната система

При движение на превозното средство с определена скорост, то се движи благодарение на създалата се кинетична енергия, а за да може МПС да спре, тази енергия трябва да бъде отнета. И тук вече идва ролята на спирачките. Това е отделна и цялостна система, състояща се основно от маркучи и цилиндри, пълни със спирачна течност, бутала и т.н.

 

С натискане на съответния педал, в системата от маркучи се създава високо налягане, което кара течността да задвижи накладките, предизвикващи силно триене. Така се отнема съответната кинетична енергия и превозното средство ще намали скоростта си или направо ще спре. Това зависи от силата на триенето.

 

Какви видове има

Видовете основно са два, а именно: 

  • дискови - с движението на гумата се върти и специален диск, от двете страни на който има накладки, а при натискане на спирачката, те оказват силно триене върху диска, притискайки се върху него и така всъщност се извършва спирането. Процесът наподобява спирането на въртящ се диск с двата пръста на ръката;

  • барабанни - името идва от приликата с барабана на големия цилиндър, във вътрешността на който се намират спирачните ленти. Когато шофьорът натисне съответния педал, те излизат навън и започват силно триене във вътрешната част на барабана и така колата спира.

 

Как да ги поддържаме в добър вид

За да поддържаме спирачната система в добро състояние и тя да е максимално ефективна, на първо място трябва редовно да се сменя спирачната течност. Тя се грижи за предаване на налягането предизвикано от помпата, задвижвайки съответните части. Поради своята висока хигроскопичност, много бързо от околното пространство се насища с вода и престава да бъде ефективна. Тоест, приблизително, подмяната трябва да се извършва на всеки три години или при интензивна употреба - на всеки 60 хил. км.

 

Редовната проверка на спирачните накладки също е важна част от правилната поддръжка. Те често се повреждат поради прегряване. До него се стига поради неравномерното притискане към диска или продължителното им държане в активно състояние при спускане по наклон. Също така, се наблюдават и случаи на износване на покритието и съответно намаляване ефективността при спиране.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Това е изключително важна система в автомобила, гарантираща възможност за оказването на прецизен контрол върху превозното средство и съответно върху нашата безопасност. Грижата за нея е по-важна от всякога и ако забележите дори и най-малкият проблем, заповядайте в наш сервиз за гуми, където ще бъдете обслужени на най-добри цени. При необходимост от съвети, консултация или определена услуга в тази посока, ние сме насреща. Очакваме Ви!

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®