Издути гуми - как да се справим

1 Април 2019

Ставали ли сте жертва на явлението “Издути гуми”? То е често срещано, особено в случаите на развалена и неравна изпълнена с дупки пътна настилка. Кое точно го причинява и как да се справим с проблема при пътуване ще обясним в настоящата ни статия.

 

Как да се справим с издуването на гуми по време на шофиране

Ако сте поели на дълъг път и забележите появата на малка деформация в областта на страничния борд, приличаща на “балон”, то незабавно трябва да предприемете определени действия, за да запазите безопасността си. Ако дефектът се е появил на една от предните гуми, то по възможност сменете мястото й със задна. Това се прави, защото в задната част колата е по-лека и не оказва толкова силен натиск върху колелото и слабото място.

 

Другото действие, което можете да предприемете е да изпуснете малко от въздуха, така че налягането във вътрешността да отслабне и да не оказва толкова голямо вътрешно въздействие над отслабената област на страничния борд.

 

Какво го причинява

Както знаем, във вътрешността под самия каучук има различни подсилващи слоеве от корда или тънка тел, образуващи цяла структура, чиято цел е запазване на здравината и устойчивостта при повишено натоварване. Описаната структура не е еластична и тя запазва формата на колелото при различното натоварване върху него.

 

Когато в дадена област, поради определени условия на експлоатация, тази структура се разкъса, еластичният каучук, под въздействието на вътрешното налягане, веднага се деформира и се образува въпросния “балон”. Той най-често се появява върху страничния борд и може да бъде с различни размери. Колкото по-голям е той, толкова вероятността от спукване нараства.

 

Нарушението на здравината на подсилващите слоеве и появата на т.н. “херния” най-често се причинява от силен удар в дълбока дупка на пътя или в бордюр. Вероятността от появата му значително се увеличава при износване на каучука.

 

За какво да внимаваме

Ако забележите подобно издуване и сте на път, изпълнете по-горе описаните препоръки и карайте с ниска скорост, така че ако се получи спукване, да можете навреме да овладеете превозното средство. Дръжте волана с две ръце за да реагирате веднага в случай на инцидент и незабавно се насочете към специализиран сервиз за гуми.

 

Какво ще ни посъветват от Медина-Мед

  1. Винаги шофирайте внимателно и намалявайте скоростта при преминаване по големи неравности и бордюри.

  2. При преминаване през подобни условия с висока скорост, задължително слезте от колата и огледайте външността на колелата си.

  3. Не опитвайте да ремонтирате подобна деформация, защото така излагате Вас и пасажерите Ви на опасност от ПТП.

  4. Винаги правете смяна с резерва, защото защитата на живота е най-важният елемент по време на пътуване.

  5. Посещавайте само специализирани сервизи, притежаващи нужните условия и оборудване за ремонт.

 

Ние от Медина-Мед сме такава фирма и дълги години предоставяме услуги по ремонт на автомобилни и тежкотоварни машини. Притежаваме специално предназначени обекти за висококачествени ремонтни дейности. При нас също работят само квалифицирани майстори и със сигурност ще отстраним появилият се проблем на разумна цена. Доверете ни се, очакваме Ви!