Избор на гуми в зависимост от шофиране

5 Август 2019

Изборът на гуми зависи най-вече от условията на шофиране, като основно са достъпни модели за офроуд, спортни, градски и т.н. Нека по-подробно обърнем внимание на особеностите при всеки вид, както и на начина на съхранение.

 

Какви видове гуми има в зависимост от типа шофиране

Когато правим избор, той трябва да се основава, не само на подбора на правилния диаметър, размери и сезонност, но да се вземе предвид и обстановката, в която ще се шофира. Така например, най-масово използваните са тези за градски условия, но съществуват и варианти за спортни изпълнения, за офроуд и т.н. 

 

Всеки един от видовете има и своите отличителни особености, като например, моделите за шофиране по неравни терени са с по-голям грайфер и подходящ каучук, за да осигурят максимално сцепление. Факторите за подбор основно са:

  • времето на годината - важно е да се съобразим с настоящия сезон и да вземем подходящите гуми (зимни, летни, всесезонни);

  • скоростен режим - при подбора е важно да обърнем внимание на максималния допустим от производителя скоростен режим. Това особено е важно при спортните решения, където развиваната скорост и значителна;

  • вид на пътната настилка - както споменахме, за различните условия на пътната настилка са достъпни и отделни варианти;

  • размер - излишно е да споменаваме, че размера трябва да е идеално подбран съгласно предписанията на производителя на моторното превозно средство. Препоръчаните размери ще откриете в документацията на автомобила.

 

Защо са важни и атмосферните условия

Атмосферното влияние оказва значително отражение върху техническите характеристики на каучука, а оттам и върху баланса на превозното средство. Тоест, при високи околни температури (през лятото), каучукът става значително по-мек, а в студеното време (през зимата) - по-твърд. Отделно пък има варианти за дъжд, чийто протектор е направен така, че да изхвърля максимално количество вода встрани, за да се предотврати аквапланинг ефекта.

 

Всяка една от разновидностите на гумите е направена със специален каучук, който в отделните атмосферни условия да може да осигурява максимален баланс и сцепление на превозното средство.

 

Как да ги съхраняваме

За правилното съхранение, процесът преминава през два етапа, а именно обслужване и осигуряване на конкретните условия. Обслужването се свежда до внимателния оглед на грайфера и изваждането на всички заклещили се в него камъчета. После се извършва обстойно обезмасляване и измиване с чиста вода. Добър вариант е да се оставят да изсъхнат по естествен начин, а не принудително със сешоари или пистолет за горещ въздух.

 

На следващия етап е важно да подсигурим правилните условия и разположение. Трябва да се съхраняват на тъмно, сухо и проветриво място. Не бива да са в близост до смазочни материали и гориво за кола, както и до източници на топлина. Те се поставят в специални платнени чували и се нареждат една до една, а не една върху друга.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Горещо препоръчваме, когато правите своя избор, в никакъв случай да не пренебрегвате важността, касаеща начина на шофиране и климатичните особености във вашия регион. Те оказват пряка зависимост върху начина, по който автомобилът Ви ще се държи на пътя. При нас в онлайн магазина или в някой от нашите сервизи за гуми, ще откриете правилните модели на отлични цени. Всички те са оригинални и произведени от най-големите и световноизвестни марки.

 

В случай, че изпитвате затруднения, имате нужда от допълнителна консултация със специалист, заповядайте при нас и консултантите ни ще Ви окажат нужното съдействие. Очакваме Ви!