История на съвременната гума

10 Декември 2018

Автомобилните съвременни гуми са един много важен елемент от цялото превозно средство и те стоят в основата на безопасността по време на път. В настоящия материал ще се опитаме да хвърлим повече светлина относно конструктивните особености на съвременната гума.

 

История на съвременната гума

Днешните каучукови решения вече притежават относителен дял естествен каучук, заменяйки синтетичния, примесен още със сажди, стомана и различни добавки за подобряване на сцеплението с пътната настилка. Така например, днешните предложения не е нужно да се карат на вулканизатор, защото за отстараняването на техните дефекти вече се използват нанотехнологиите, позволяващи на софтуерно ниво да се извършва прецизно смесване на естествените със синтетичните компоненти.

 

С подобряване прецизността на смесване и добавяне на стабилизиращи вещества, новите изделия вече са значително по-устойчиви на деформации, разтягане, износване. От началото на 90-те, голямо подобрение също е настъпило и в спирачните способности в различни климатични условия, като сняг, дъжд и пек.

 

Подобен прогрес е станал възможен благодарение на употребата на високотехнологични материали, като силикат, предназначен за укрепване структурата на каучука и кевлара в качеството на заместител на стоманените компоненти. И не на последно място, благодарение на нанотехнологиите.

 

Конструкция новото поколение гуми

Тези изделия, към днешна дата, не само имат сложна конструкция, но и различен в сравнение с миналото състав. Те са изработени от каучук, метална корда и кевларов слой, но също така с увереност може да се каже, че са много различни и по състав. Например в каучуковата им смес има метални примеси от титан и кобалт, допълнително укрепващи връзката между стоманената корда и каучуковия слой.

 

Структура на гумата

Тя е степенувана в следния вид:

  • протектор - това е дебелият гумен профил, обхващащ каркаса и в чийто състав има компоненти, придаващи му допълнителни свойства на износоустойчивост и подобрено сцепление;

  • каркас - представлява текстилна или метална структура. В по-леките варианти се използва фибростъкло или текстил;

  • стоманени корди - те осигуряват по-стабилната основа за подобряване на устойчивостта и намаляват износването на грайфера;

  • борд - обрачовидни железни профили, покрити с бронзов и месингов слой за предотвратяване на корозия;

  • ламели - използват се предимно в зимните модели, подобрявайки контакта с пътната настилка при сняг и мокри условия;

  • централни и раменни блокове - подобряват сцеплението в централната и крайна част.

 

С какво производство гуми работи Медина-мед

В качеството си на дългогодишен отраслов лидер, ние постоянно следим иновациите и прогреса в областта, стараейки се да предложим само най-доброто на клиентите си. В тази връзка, ние партнираме с огромен брой популярни и доказали се на пазара брандове, внасяйки директно техните последни поколения тежкотоварни и автобусни решения на достъпни цени.

 

За да се възползвате от услуги, като регенерат за всякакъв тип превозни средства, потърсете ни или посетете директно някой от сервизните ни центрове директно в големите градове на страната. Ние предлагаме сервиз за гуми и продажба онлайн гуми, така че заповядайте при нас! Ние Ви очакваме!