Горивна ефективност и вашите гуми

16 Август 2019

Много опитни шофьори са наясно с методите за икономия на гориво, но често пропускат или не знаят, че и състоянието на техните гуми играе важна роля за това. Ето защо, решихме да споделим с Вас, какво представлява горивната ефективност и кое всъщност играе ключова роля за максимално намаляване на разхода.

 

Какво е горивна ефективност

Често по различни поводи, може да се чуе терминът “горивна ефективност”, но той не се разбира от повечето шофьори, така че сега ще дадем кратко определение за него, така че той да стане по-ясен на всички. 

 

Това всъщност е разстоянието, което автомобила изминава с определено количество гориво (десет литър например) в резервоара. Колкото по-голямо е изминатото разстояние с едно и също количество гориво, толкова по-добра е горивната ефективност на превозното средство. Но кои фактори му влияят?!

 

Какво значение има неправилното налягане

Както знаем, колкото повече усилия са необходими на двигателя да задвижи колата до определена скорост и да я поддържа, толкова повече гориво ще изразходва. Оттук следва, че когато налягането в гумите е твърде ниско, те се деформират, контактната площ се увеличава и двигателя започва да се товари при задвижването на колата. 

 

Това можете да го разберете най-добре, когато се качите да карате колело с меки гуми. Ще усетите колко повече усилия са нужни за задвижването на колелото. Същият ефект се получава и при двигателя на колата.

 

Как да изберем точния тип колела

Ако следваме логиката, че повишените килограми изискват по-голяма мощност от мотора, то от тук следва, че ако колелата ни са тежки, се увеличава и общото тегло на превозното средство и разбира се, нужната мощност за неговото задвижване. 

 

Ето защо е важно, ако искаме да постигнем максимална икономия, да заложим на по-леките алуминиеви лети джанти, а не на тежките метални аналози. По-малкият диаметър, също е предпоставка за намаляване на разхода, но за безопасността Ви, се препоръчва да се придържате към препоръчителните от производителя стойности.

 

Голямото съпротивление отново е условие за повишено тормозене от страна на мотора при задвижване. То обикновено се наблюдава при по-дълбоки канали на протекторите. Това е така, защото въздухът оказва съпротива при въртенето.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Експертите съветват в никакъв случай да не се вманиачаваме в стремежа си да сведем разхода на гориво до минимум, защото е възможно да се прекрачат определени граници и да изложим безопасността си на риск. Използването на алуминиеви джанти с препоръчителния диаметър и правилното поддържане на налягането е достатъчна оптимизация на разхода.

 

Ако се нуждаете от съдействие, винаги в работни дни можете да ни потърсите в един от разположените в страната сервизи за гуми на Медина-Мед. Тук Ви очаква: 

  • бързо и професионално обслужване на отлични цени;

  • голям асортимент от гуми за всякакви видове моторни превозни средства;

  • само маркови продукти с високо качество и доказан произход;

  • промоционални оферти за още по-изгодни покупки;

  • възможност за пазаруване онлайн, без значение от местонахождението Ви.

 

Заповядайте, очакваме Ви!