Енергоспестяващи гуми - ползи и недостатъци

9 Септември 2019

На отрасловия пазар вече съществуват т.н. енергоспестяващи гуми и сега ще разберем техните отличителни черти в сравнение с конвенционалните варианти, както и предимствата и недостатъците им.

 

Какво представляват енергоспестяващите гуми

Основна тема сред шофьорите винаги е бил разхода на гориво от моторните превозни средства, а също това е водещ фактор при избора на кола. За пестенето вече могат да Ви помогнат и специалните гуми. Вероятно вече из главата Ви се върти въпроса, но как ще стане намаляването на разхода на гориво? Това се постига чрез намаляване съпротивлението при въртене, което всъщност понижава натоварването върху двигателя.

 

Но все пак остава въпроса, как точно се случва всичко? Ефектът към намаляване на съпротивлението е постигнат чрез специална рисунка на протектора и неговите по-плитки канали. Това обаче по никакъв начин не оказва влияние върху надеждността и ефективността на превозното средство, защото тези продукти са в пълно съответствие със сертификатите за безопасност.

 

Какви са техните ползи

Основната полза вече стана ясна и тя е намаляването на разхода на гориво, благодарение на по-ниското съпротивление при търкаляне. В същото време, карането с подобни гуми намалява вредните емисии в пространството и така всъщност опазваме околна среда. Също, противно на много предположения, че подобни продукти всъщност намаляват сцеплението си с асфалта и са опасни, това съвсем не е вярно. Експерти са провели конкретни тестове и е установено, че всъщност липсва каквото и да е влошаване на свойствата.

 

За да използвате пълния потенциал на енергоспестяващите гуми, следвайте следните препоръки:

  • поддържайте налягането им винаги в нормите и го измервайте минимум веднъж седмично, за предпочитане сутрин, преди да тръгнете за работа, когато колата е студена. Измерването се прави с манометър във вентила;

  • наблюдавайте начина на износване на протектора и ако забележите неравномерност, проверете отново налягането или диагностицирайте окачването

 

Какви са техните недостатъци

Единственият недостатък е в цената, защото тя е малко по-висока от тази на обикновените аналози и това се дължи на екологично чистия каучук и безопасността на превозното средство. Все пак, всеки трябва да направи своята сметка и да прецени, заслужава ли си подобна покупка и доколко тя ще спести средства.

 

Какво ни препоръчват от Медина-Мед

Заповядайте при нас онлайн и разгледайте офертите ни за тези продукти. Те са абсолютно маркови, а качеството им е такова, каквото го гарантира самият производител, защото ние предлагаме само оригинални модели и не допускаме продажбата на реплики. За да се възползвате и Вие, посетете някой от нашите сервизи за гуми или онлайн за да проследите актуалните ни предложения или да се консултирате с наш експерт. Очакваме Ви!