ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ !

24 Септември 2017

Изключително важно за стабилността при посоката на автомобила в завой, както и при  излизането от завой са страничните сили на задната ос. Блокирането на колелата по време на спиране или превишаване на статичното триене между гумите и пътя ("твърде бързо в крива)" внезапно може да доведе до неконтролируемо поведение на автомобила. В задната си част автомобила концентрира сили, които могат да го изхвърлят. Ако страничните сили се паднат на протектор с недостатъчна дълбочина, това изведнъж може да доведе неприятности.

Превозно средство, което се плъзга над предните колела към външната крива ("недозавиване") може да бъде също проблематично. По-проблематично е обаче, ако задната част на автомобила рязко отклони посоката си ("претовареност") в такива критични ситуации, като например връщане на автомобила с рязко завиване обратно в посоката на движение.

За да не се позволят да възникнат различни степени на износване на гумите, ADAC препоръчва на производителите на гуми и автомобили  (инструкциите, съпътстващи превозното средство),  приблизително на всеки 10 000 до 15000 км по страна (т.е. не по диагонала) да сменят местата на гумите от едната на другата ос. Тази мярка също така предотвратява неприятни форми на износване, които могат да повлияят на комфорта на возене.