Динамометричен ключ - какво представлява

15 Април 2019

В специализираните сервизни центрове и промишлените автомобилни и други предприятия доста се използва един специален инструмент, наречен динамометричен ключ. От настоящия ни материал ще разберем какво представлява той, различните негови видове и само за професионална работа ли е предназначен..

 

Какво представлява динамометричния ключ

Най-краткото обяснение, е че това е гаечен ключ с прикрепен динамометър. Вероятно вече се досещате, че с него се затягат резбови съединения с точно премерен въртящ момент. Подобно измерване е наложително например при поддръжката на автомобилите и други сложни устройства, изискващи прилагане на точна сила на притягане на някои техни резбови връзки.

 

Единицата за измерване на силата е Нютон на квадратен метър и ако приложената стойност е по-голяма или по-малка от препоръчителната, може да се причинят сериозни повреди на резбата или недостатъчно затегнати гайки и болтове. Ето защо е толкова важна употребата на този специализиран инструмент.

 

Той се състои от:

  • издължена метална дръжка с пластмасово или гумирано покритие

  • метален корпус;

  • квадрат за поставяне на различните накрайници;

  • скала, показваща стойностите на въртящия момент - тя може да се различава в отделните разновидности, но за тях ще стане дума по-долу.

 

Какви видове има

Към днешна дата са познати следните видове:

  • стрелкови - неговата скала е със стрелка и е сравнително евтина алтернатива, но грешките в измерванията се равняват на 6-8% и за това е подходящ за случаи, където не се изисква голяма прецизна точност в затягането;

  • пружинен - тук настройката на желаната стойност се задава от ръкохватката на дръжката, която се завърта до достигане на желания параметър. В случая, нивото на разминаване в прецизността на отчитането е намалено до 4%, което го прави добър вариант за активна употреба в авто-сервизните центрове. Той има специален щракащ ограничител, не позволяващ да се превиши зададения параметър на затягане;

  • цифров - отличавайки се с най-високо ниво на точност, той е изключително подходящ за ремонт на автомобили. Вероятността за разминаване в показанията и силата на притягане е около 1%, а допълнителните му функции, като качване на данни в Ексел, програмиране на последователни действия и други го правят изключително професионален и удобен инструмент.

 

Само професионалисти ли го ползват

Обикновено единствено експертите го използват, защото на тях всекидневно по няколко пъти им трябва, но се среща и сред домашните авто-любители, работещи на свободна практика. Подобен помощник не е скъп и може да си го позволи всеки желаещ да го притежава. В комплекта му присъстват всякакви големини на накрайниците, така че още при закупуването е готов за ползване.

 

Как работят в Медина-Мед

В специалните ни складове и сервизи за гуми го употребяваме почти постоянно, защото помещенията ни са оборудвани с високотехнологична и специализирана апаратура. Експертите ни работят само с висока прецизност и използват най-добрите към момента инструментални решения. Ако имате проблеми със своя автомобил или гуми, заповядайте при нас в Медина-Мед, където ще бъдете посрещнати най-любезно и обслужени за възможно най-кратко време. Очакваме Ви!