Continental ще използва рециклирани (PET) бутилки в производството на гуми

3 Август 2021

 

Свикнали сме да срещаме прежди, изплетени от бутилки от рециклиран полиетилен терефталат (PET) в облеклото и меките мебели, но от следващата година автомобилистите ще могат да купуват гуми Continental, съдържащи този материал. Continental ще използва полиестерни прежди, произведени от PET, при изграждането на обвивки за гуми и казва, че те могат „напълно да заменят“ конвенционалния полиестер. Той ще представи концептуална гума, изградена върху PET полиестерна обвивка на изложението IAA Mobility в Мюнхен този септември 2021.

 

Заедно със своя партньор за сътрудничество и доставчик Otiz, специалист по влакна и производител на текстил, производителят на гуми е разработил технология за рециклиране на PET бутилки, която се освобождава от необходимите преди това междинни химически стъпки и води до полиестерна прежда, подходяща за високите механични изисквания, които гумите използват ще постави върху него. 

 

Continental коментира, че това рециклиране превръща използваната бутилка в „високоефективен“ PET материал. Компанията ни казва, че „в момента проучва“ точната форма, която ще приеме стратегията й за въвеждане на този материал; на теория може да се използва в серийно производство по света от следващата година, но Continental няма да го смесва с девствен PET в рамките на една и съща гума.

 

„Още през 2022 г. ще можем да използваме материали, получени от рециклирани PET бутилки в производството на гуми. В нашия иновативен процес на рециклиране влакната се извличат от рециклиран ПЕТ, без да се налага предварително да се разгражда материала на неговите компоненти “, казва д -р Андреас Топ, който отговаря за материалите, развитието на процесите и индустриализацията в бизнес зоната на Continental. „С използването на рециклирана полиестерна прежда, ние правим друга важна стъпка в посока на кръгова икономика на различни продукти.“

 

Процесът на рециклиране започва със сортиране на бутилките, отстраняване на капачките им и механично почистване. След механично раздробяване те се стопяват и гранулират; това е последвано от твърда полимеризация и модифициран процес на центрофугиране. „Нашият модифициран производствен процес ни позволява да получим полиестерна прежда за изграждане на гуми от PET бутилки без никакъв процес на полимеризация от мономери“, обяснява д-р Derren Huang, ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Otiz.

 

Continental е провела лабораторни тестове и тестове за гуми, които показват, че влакната от вторични суровини се представят еднакво добре като влакната, които са използвали досега. Те имат същото качество като девствения PET, също толкова стабилни и са особено подходящи за гуми поради тяхната якост на скъсване, здравина и термична стабилност. Следователно може да се използва във всички видове обвивки, където в момента се използва полиестер, потвърждава производителят на гуми.

 

Конвенционалният PET отдавна се използва като материал в конструкцията на автомобилни гуми, защото запазва формата си дори при високи натоварвания и температури и по този начин гарантира безопасност при всякакви скорости на движение. Continental споделя, че преминаването към рециклиран PET „спестява ценни ресурси“ в конструкцията на гуми: Конвенционалната гума за леки автомобили се състои от около 400 грама полиестерна прежда. Това означава, че повече от 60 рециклирани PET бутилки могат да се използват за пълен комплект автомобилни гуми.

 

Кръговата икономика е неразделна част от стратегията за устойчивост на Conti

 

Рециклирането става все по -важно при проектирането, разработването и производството на гуми. Най -късно до 2050 г., Continental има за цел последователно да използва 100 % устойчиво произвеждани материали в своите продукти за гуми. Използването на рециклиран PET приближава производителя на гуми до тази цел.

 

www.medina-med.com - oнлайн магазин за зимни гумилетни гумивсесезонни гуми.

 

Повече информация: сервизи за гуми на Медина Мед или 0700 20 707

 

 

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®