Безопасни ли са гумите на колата ви?

17 Септември 2018

Безопасността на Вас и пасажерите Ви на пътя е от изключително значение при употреба на превозно средство. Как да определите дали всичко е наред и подсигурили ли сте се преди тръгване на път ще разберем сега.

 

Как да проверите дълбочината на протектора на гумата?

Разрешената дълбочина е 1,6 мм при летните и 4 мм при зимните модели. Начините за измерване са няколко и сега ще ги обясним:

  1. Най-лесният вариант е периодичното вглеждане в индикатора за износване. Той представлява малка издатина в канала на грайфера. В момента, в който последния се износи толкова, че достигне нивото на индикатора се прибягва към смяна.
  2. Ако искаме да получим по-детайлна информация за дълбочината на грайфера е нужно да си закупим допълнителния измервателен уред, който не струва скъпо. Той максимално прецизно ще ни ориентира в милиметри.
  3. Другият вариант е визуалния преглед, но трябва да имате доста добре “набито око” за размерите, за да ги установявате без допълнително оборудване.
  4. Четвъртият начин е чрез шублер. Пъхнете иглата в жлеба и забележете докъде достига най-горната част и измерете разстоянието с линийка.

 

Как да измерите налягането на гумите?

Начинът е с притежание на специален манометър, измерващ в атмосфери. При наличието на подобен уред с маркуч в него и накрайник за вентила, той се поставя и манометъра веднага ще покаже налягането. То трябва да варира от 1,5 до 3 атмосфери. Обикновено шофьорите на задните колела добавят + 0,1-0,2 бара повече, поради по-голямата тежест в тази част на превозното средство.

 

Съществува и вариант визуално да определите дали е налично нужното количество въздух - постига се, когато погледнете протектора отпред. Ако и двете страни са по-тъмни от центъра, то значи трябва да се напомпат. Ако виждате обратното, то е препоръчително да се спаднат малко.

 

Подравняване на колелата

Подравняването спомага за подобряване управлението на автомобила и Ви позволява да го държите в една посока продължително време, както и да избегнете излишните вибрации. При правилно изпълнение, Вие ще удължите живота на окачването и ще направите шофирането удоволствие. Но какво представлява самият процес и защо е нужен?

 

Представлява регулиране на окачването на транспортното средство - системата правеща връзката между купето на автомобила и движещите се елементи на пътя. Ключова част в подравняването обаче е правилната настройка на ъглите, така че МПС да има съосие.

 

Баланс на колелата

Терминът "балансиране" се отнася до максималното възможно равномерно разпределение на теглото спрямо нейната ос. Това правилно позициониране позволява значително да се намали наличието на вибрации по време на движение на машината и също така изключва ранното износване.

 

Съществуват два вида дисбаланс:

  1. Статичен - причинява трептене при намаляване или увеличаване на тежестта в дадена точка.
  2. Динамичен - проявява се при нарушено разпределение на тежестта в едната или другата страна, а също и в двете едновременно. В този случай отново се появяват вибрации.

 

С какво може да ви помогне Медина-Мед?

С напълно адекватно съдействие относно отстраняване на неизправностите свързани с автомобила Ви. Ние притежаваме верига от сервизи за гуми из цялата страна и по-точно в големите градове. Разполагаме с последно поколение технологично оборудване и при нас работят само най-добрите експерти в областта, така че можете да сте напълно уверени, че ние ще открием проблема и ще го отстраним възможно в най-кратък срок и на достъпна цена.

 

Предлагаме и маркови гуми онлайн на адекватни цени и с високо ниво на качеството, гарантирано от самите производители. Заповядайте, очакваме Ви!