Автоматична скоростна кутия - предимства и недостатъци

2 Септември 2019

При покупка на нова кола, изпадали ли сте в дилема, дали тя да е с автоматична или ръчна трансмисия? Знаете ли предимствата и недостатъците при автоматика? Ако отговорът е “Не”, в следващите редове ще ги изброим и обясним, така че да имате възможност да направите информирано решение при следващата си покупка.

 

Какви са предимствата на автоматичната скоростна кутия

Автомобилът с автоматична трансмисия има само два педала, а именно газ и спирачка. Тя Ви позволява по-добре да се съсредоточите върху пътя. Предавките се сменят напълно автоматизирано и това прави шофирането, особено в градски условия, много приятно. Подобна опция е изключително удобна за начинаещите шофьори, които все още не са свикнали с ръчното превключване на предавките. Тук изключваме също и карането на полусъединител, което позволява максимално да се съсредоточите върху пътната обстановка.

 

Какви са техните предимства

Подобна автоматика е по-сложна в конструктивно отношение, но пък освобождава водача от ангажимента да сменя предавките при определена скорост и да натиска съединителя. Това е доста голям плюс при неопитните шофьори, които не умеят плавно и равномерно да отпускат съединителя, при което колата потегля с придърпване. При автоматичната скоростна кутия, този проблем не съществува, защото процесът на отделяне се извършва по електронен път. 

 

Обикновено, “автоматът” има четири основни степени, а именно: 

  • неутрална (N) - степента се равнява на изключването от скорост при ръчната трансмисия. В подобен случай, предавките не са зацепени и превозното средство се движи свободно. Полезно при теглене;

  • паркинг (P) - движението на превозното средство е напълно блокирано и се използва при продължителен престой на едно място. Запалването на колата в подобен режим е възможно;

  • задна предавка (R) - позволява движението на МПС назад, което е удобно при паркиране и извършване на маневри;

  • режим за потегляне напред (D) - подобна позиция на АСК позволява на МПС да потегли плавно напред и да поеме определена посока на движение.

 

Какви са техните недостатъци

За съжаление, въпреки неоспоримите предимства на АСК, тя има и своите съществени недостатъци, като например това, че автомобилите с такава трансмисия са доста по-мудни при потегляне. Те не са подходящи и при изпреварване, защото не набират бързо. В същото време, МПС с АСК имат по-голям разход на гориво, което пък е за сметка на удобството. Допълнително, подобна екстра е по-сложна и скъпа за поддръжка и ремонт при повреда.

 

“Автоматът” на колата изисква и повече трансмисионно масло в сравнение с по-старата си ръчна версия.

 

Какво ни препоръчват от Медина-Мед

Ние препоръчваме да прочетете поне два пъти този материал и внимателно да направите изчисление на бюджета си и да прецените заслужава ли си покупката. Ако сте готови да приемете описаните негативи в името на повишения комфорт и удобство по време на шофиране, то значи превозното средство с автоматична скоростна кутия (АСК) е за Вас. Ако пък вече притежавате подобно МПС и имате проблеми със скоростната кутия, то посетете някой наш сервиз за гуми и експертите ни ще отстранят всяка възникнала неизправност.

 

Ние работим само с последно поколение оборудване и инструменти, а дълбоките познания на нашите специалисти в областта ще им помогнат бързо и качествено да предоставят съответната услуга на изключително неустоими цени. При нужда от съдействие, съвети и консултация, потърсете ни. Ние Ви очакваме!

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®