Аквапланинг - съвети как да се предпазим

26 Април 2019

Вероятно няма шофьор, който да не е чувал чуждата дума аквапланинг. Сега ще обясним какво представлява това явление и кое го поражда. Ще споделим също ценни съвети как да реагираме в подобна ситуация и да се предпазим за в бъдеще.

 

Какво представлява аквапланинга

Напоследък, дъждовете доста зачестиха и на много хора всъщност им се налага да шофират в мокро време и да преминават през локви вода. В такава ситуация се губи сцеплението между гумата и пътната настилка поради слоя течност между тях, с което колата става неуправляема. Точно описаният ефект се нарича аквапланинг.

 

Въпреки, че шарката на протектора е проектирана да успява да изхвърля определено количество от излишната вода встрани, когато течността е твърде много, част от нея остава под колелото и добрия контакт с асфалта се нарушава.

 

Как да реагираме

Важно е веднага още в първите секунди да разберем, че автомобила е изгубил управление и се намира в условия на водна възглавница. Тогава не бива да се паникьосваме и да опитваме да спрем с натискане на спирачката.

 

Единственото, което може да се направи в подобна ситуация е бавно и плавно да се отпуска педала на газта, но в никакъв случай не давайте още газ. Със забавянето на скоростта опитайте с леко завъртане да проверите дали воланът е станал по-твърд. Ако е така, значи сцеплението с пътя се е възстановило и започнете съвсем леко да натискате спирачката.

 

Единственият вариант бързо и безопасно да овладеете управлението е с плавни и последователни описани по-горе действия. Знайте обаче, че ако преминете през локва с висока скорост, положението ще става все по-трудно за овладяване и в много случаи завършва с удар.

 

Как да се предпазим

За избягване на описаното явление, съществуват няколко златни правила:

  1. Най-добрия вариант за предпазване е през гьоловете с вода да преминаваме с ниска скорост.

  2. Старайте се да използвате гуми с дълбоки канали на шарката, позволявайки изхвърлянето на максимално количество течност за кратко време.

  3. Преди излизане на мокра настилка е важно да проверите налягането, защото то също оказва влияние, а правилната му стойност се определя от производителя и е необходимо да я проверите в съответните документи.

  4. При дъжд спазвайте по-голяма дистанция между колите за да се предотврати верижна катастрофа ако възникне подобен случай.

 

Какво ни препоръчват от Медина-мед

Най-безопасно, ако е възможно, не тръгвайте на път при дъжд или ако се налага, уверете се че сте изпълнили по-горе изброените препоръки. Само така значително ще намалите риска от създаване на водна възглавница и загуба на управлението на колата.

 

Не пропускайте при нужда да посетите сервиз за гуми Медина-Мед, защото само ние предоставяме висококачествени услуги на евтини цени и боравим с високотехнологични инструменти. Отличната квалификация на нашите майстори е напълно достатъчна за да открият и отстранят неизправностите по автомобила Ви за най-кратко време. Очакваме Ви!